Wijken in Kopenhagen

Christianshavn

“Ik beschouw Christianshavn als de boheemse ruggengraat van Kopenhagen. Hier heerst een vrije geest die een bijzondere dimensie aan de stad toevoegt. ”

- Pia woont al sinds 2024 in Kopenhagen

Christianshavn bestaat uit enkele eilanden in het oosten van Kopenhagen, en is de alternatieve wijk van de stad. Voorheen was het een volkswijk, maar Christianshavn is de laatste decennia veranderd in een modieuze, ietwat bohemian wijk met een compleet eigen karakter.

Christianshavn werd in de vroege 17e eeuw gebouwd naar de stijl van Amsterdam, en is daardoor een plaatje om te zien – pittoreske grachten, geplaveide straten en oude 19e-eeuwse huizen die beschilderd zijn met felle kleuren. Tegenwoordig is de wijk een bloeiend cultureel centrum met een grote hoeveelheid topmusea en theaters, evenals een bruisende culinaire scene. Hippies en studenten wonen naast gezinnen en zakenlui – die allemaal de charme van Christianshavn toeschrijven aan het rustige tempo en de goed verborgen schatten.

Als je de ruige kant van Kopenhagen wilt ervaren, ga dan een halve dag op onderzoek uit in Christiania. Deze buurt in Christianshavn ligt waar vroeger militaire barrakken stonden. Christiania is een zelfverklaarde, onafhankelijke vrijstad die in 1971 werd gesticht als een anarchistisch antwoord op de mainstream cultuur. Loop eens rustig rond in deze groene oase, en ontdek de vele verschillende cafés, bars en winkels die in deze zelfstandige enclave gevestigd zijn. Alle huizen en gebouwen in Christiania zijn door de mensen zelf gebouwd, en vertellen een uniek verhaal over de geschiedenis van de vrijstad en haar individualiteit. Het is echt een leuke ervaring voor mensen van alle leeftijden.

Papirøen, of Papier-eiland, is de perfecte plek om even te pauzeren, en je batterij weer op te laden na een lange dag door de Christianshavn te hebben gelopen. De tientallen foodtrucks hebben een breed scala aan hapjes, van Koreaanse kimchi tot hamburgers met pulled-pork. Spoel je maaltijd weg met een cocktail of een ander verfrissend drankje van een van de vele onoverdekte bars. Of nog beter – geniet van je eten op een ligstoel met uitzicht op de haven. Wat wil je nog meer?

Wanneer de zon verder naar beneden zakt, wandel dan over de Inner Harbour Bridge van Papirøen naar Nyhavn, en zie de stad vanuit een ander perspectief. Vanaf deze plek aan het water kun je het Opera House, het Amalienborg Paleis en de Koninklijke Bibliotheek zien – een uitzicht dat je zeker niet wilt missen!

TIP: Onthoud dat je geen foto’s of video’s mag maken in Christiana. De inwoners verzoeken bezoekers om niet te fotograferen omwille van veiligheidsredenen.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Kopenhagen

Bekijk alle wijken

Nørrebro

“Jong, trendy en multicultureel, Nørrebro is een eclectische urban mengelmoes en mijn favoriete wijk in de stad. ”

Binnenstad van Kopenhagen

“De charme van het centrum van Kopenhagen zit in de kleurrijke gebouwen, de geplaveide straten en de bruisende sfeer van een drukke stad. ”

Østerbro

“Wil je het even rustig aan doen, een beetje relaxen, en een lekker kopje koffie drinken? Ga naar Østerbro, de wijk die luxe en stijl uitstraalt. ”