Wijken in Kaapstad

Bo-Kaap

“Deze multiculturele wijk ademt geschiedenis, en is een plek die de cultuurliefhebber van zijn bucketlist wil afvinken.”

- Jodi woont al sinds 2013 in Kaapstad

Het temperamentvolle Bo-Kaap is de oudste en meest gefotografeerde woonwijk van Kaapstad dankzij de regenboogkleurige huizen en geplaveide steegjes. Bo-Kaap staat ook wel bekend als de Maleisische Wijk aangezien het zijn grondslag heeft in Afrikaanse, Maleisische, Indische en Sri Lankaanse culturen. Dit is het resultaat van de Hollandse imperialisten die hun slaven hier naartoe brachten in de 16e en 17e eeuw, toen zij hier een haven voor hun schepen stichtten. Er is sindsdien veel veranderd, en deze charmante wijk heeft nu een geheel eigen identiteit die zich heeft ontwikkeld uit de Aziatische, Afrikaanse en Nederlandse culturen uit het verleden.

Toeristen kunnen de wijk Bo-Kaap al lopend verkennen, en onderwijl kennismaken met de unieke cultuur en het bijzondere stadslandschap. Volg simpelweg de geplaveide straten, en laat je meevoeren langs een mengelmoes van 17e-eeuwse gebouwen, islamitische schrijnen die een eerbetoon brengen aan het Maleisische erfgoed van de wijk, en de eclectische mix van restaurants en gezellige winkeltjes.

Deze wijk staat bekend om de Cape Malay-curry. Fijnproevers zullen zich in een gastronomisch paradijs wanen met zo veel familierestaurants, zoals bijvoorbeeld de Bo-Kaap Kombuis waar men traditionele curries, boboti’s (ovengerecht met gekruid gehakt) en koeksister (een traditionele lekkernij) serveren.

De lijst met dingen die je moet zien en doen in Bo-Kaap is werkelijk eindeloos, maar je moet sowieso een stop maken bij het oudste gebouw in de wijk, het Bo-Kaap Museum. Dit 18e-eeuwse gebouw in gregoriaanse stijl, dat nog steeds zijn oorspronkelijke architectuur heeft behouden, is nu een museum met tentoonstellingen over de lokale cultuur en het erfgoed. Het museum is ingericht als een familiewoning van een 19e-eeuwse islamitische familie ten tijde van de onrust, en geeft bezoekers een intieme kijk in de geschiedenis van de wijk.

TIP: Maak een spannende rit op een scooter met één wiel vanaf Signal Hill naar Bo-Kaap! Dit is de gaafste manier om de wijk te bereiken.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Kaapstad

Bekijk alle wijken

Kaapse Wijnlanden

“Er is niets heerlijker dan een hele dag de zoete elixer van het Kaapse leven te proeven, beter bekend als wijn. ”

Atlantische Kuststrook

“Spendeer een dag aan de azuurblauwe kust van Kaapstad en proef het luxe leven!”

Zuidelijke Buitenwijken

“Ik, als oenofiel zijnde, maak vaak een stop in dit karakteristieke district van Kaapstad als ik de perfecte Pinotage wil kopen. ”