Wijken in Kaapstad

Kaapse Wijnlanden

“Er is niets heerlijker dan een hele dag de zoete elixer van het Kaapse leven te proeven, beter bekend als wijn. ”

- Jodi woont al sinds 2013 in Kaapstad

Wijnproeven is meer dan alleen maar een stijlvolle manier om de dag door te brengen. In Kaapstad is het een manier van leven. Wanneer je richting het noorden van Kaapstad reist, verder het land in, kom je terecht in het serene Boland, wat ‘hoogland’ betekent. Dit gebied met glooiende wijngaarden, genesteld tussen ruige bergtoppen, is een van de meest schilderachtige wijngebieden ter wereld. Hier bevindt zich ook de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika; Franschhoek. Dit dorp staat bekend om z’n gastronomische keuken met Franse invloeden, en heeft dankzij de hoge concentratie toprestaurants en Michelinsterrenchefs elk type fijnproever wel iets te bieden. In Monte Rochelle’s Country Kitchen, een typische boer-tot-bord-hotspot, lijkt het alsof in je op het Franse platteland staat, en de moderne, bourgondische restaurants zoals The Tasting Room, La Petite Ferme en ROCA serveren klassieke favorieten met een moderne twist.

Wijnmaken wordt in deze regio beschouwd als een kunst, en Stellenbosch, Franschhoek, Wellington en Paarl zijn de allerbeste plekken om uitzonderlijk goede wijnen te proeven. Elk landgoed heeft een eigen verhaal, en hoewel sommige wijnbouwers een vergoeding vragen voor een proeverij (ongeveer R 70,-), verwelkomen de meeste kleine wijngaarden bezoekers met een gratis proeverij, en een uitleg over de omgeving en de wijnen.

De beste tijd om een ontdekkingstocht door het wijngebied te maken is tussen december en april, wanneer het weer lekker warm is en de regio zich klaarmaakt voor de jaarlijkse oogst. Het enige dat nog leuker is dan een dag wijnproeven, is een dag wijn maken tijdens de jaarlijkse oogstfestivals! De vele bekroonde wijnlandgoederen organiseren oogstfestivals als eerbetoon aan het overvloedige oogstseizoen. Voorbeelden hiervan zijn het Stellenbosch Wine Festival (februari), het Delheim Start of Harvest Celebration (januari) en het Riesling and Rarities Rock Festival van het Hartenberg Wine Estate.

In dit groene gebied, met tal van prestigieuze golfbanen die verspreid door de regio liggen, zullen ook golffanaten hun hart ophalen. Als je op zoek bent naar een wedstrijdbaan, dan moet je zeker naar De Zalze gaan, maar de meer vrijblijvende golfbanen zoals de Stellenbosch Golf Club hebben fairways die voor iedereen toegankelijk zijn, evenals een lange en rijke geschiedenis. De prachtige Stellenbosch Golf Club, de drie na oudste golfclub van Zuid-Afrika, is van een charmante 9-hole golfbaan uitgegroeid tot de huidige 18-holes wedstrijdbaan waar een aantal van de meest prestigieuze toernooien van Zuid-Afrika plaatsvinden, van het 1999 South African Open Tournament tot maar liefst vijf South African Masters-toernooien.

TIP: De tijd lijkt voorbij te vliegen in de wijnregio. Plan je route vooraf, en houd rekening met ongeveer 2 uur per wijngaard.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Kaapstad

Bekijk alle wijken

City Bowl

“Deze bruisende wijk ligt mij het meest na aan het hart vanwege de kosmopolitische hoeveelheid dingen die je kunt doen en plekken die je moet zien. ”

Atlantische Kuststrook

“Spendeer een dag aan de azuurblauwe kust van Kaapstad en proef het luxe leven!”

Bo-Kaap

“Deze multiculturele wijk ademt geschiedenis, en is een plek die de cultuurliefhebber van zijn bucketlist wil afvinken.”