Wijken in Hong Kong

Wanchai

“Ik vind het werkelijk fascinerend om te zien hoe oude en nieuwe gebouwen in Wanchai naast elkaar bestaan!”

- Hiu Tung woont al sinds 2024 in Hong Kong

Wanchai, tussen het Centrum en Causeway Bay in, is een interessant district vol kunst en cultuur, traditionele architectuur en een vleugje modern Hongkong.

De naam Wanchai, wat ‘kleine baai’ betekent, refereert naar de kustlijn van Wanchai aan de Queen’s Road East. Vroeger was Wanchai een vissersdorpje, totdat een Britse koopman in de 19e eeuw zijn onderneming in het dorpje vestigde. Voorheen woonden hier vele buitenlanders, en het exotische nachtleven in deze jaren ’60 feestbuurt werd zelfs weergegeven in de film The World of Suzie Wong. In 1997 vond de overdrachtsceremonie, waarbij Hongkong door de Britse overheid terug werd gegeven aan China, plaats in het toen onlangs afgeronde Hong Kong Convention and Exhibition Centre. Tegenwoordig is Wanchai een buurt die je, vanwege de moderne bezienswaardigheden, authentieke kunst en architectuur, echt moet bezoeken.

De meest bijzondere bezienswaardigheden in Wanchai zijn de Golden Bauhinia Square en het naastgelegen Hong Kong Convention and Exhibition Centre. Bauhinia is een symbool van Hongkong, en het Forever Blooming Bauhinia Sculpture was een geschenk van de Chinese overheid. Deze plek is nu heel populair onder Chinese toeristen. Zij komen hier naartoe om foto’s te maken van het Reunification Monument en om de dagelijkse ceremonie van het hijsen van de vlag te zien. Het Hong Kong Convention Centre is ruim 40.000m2 groot en heeft een uniek ontwerp dat doet denken aan een vogel met gespreide vleugels. Dit congrescentrum is van wereldklasse, en heeft vele design- en industrieprijzen gewonnen. Dankzij de vormgeving is het ook een zeer bekend en herkenbaar gebouw aan de skyline van Hongkong.  

Gezien de authentieke architectuur en de culturele instituties in deze wijk, zou je de Blue House Cluster absoluut moeten bezoeken als je geïnteresseerd bent in cultuur. De Cluster bestaat uit het Blue House, het Yellow House en het Orange House, en het complex ontving de UNESCO Asia-Pacific Awards voor Cultureel Erfgoedconservatie. Het Blue House werd in de jaren ’20 gebouwd. Dit gebouw is een vier verdiepingen tellend huis in Lingnan-stijl met Chinese en Westerse architectonische elementen. Het Yellow House is een winkelpand waar tentoonstellingen over de geschiedenis en de architectuur van het Blue House Cluster worden gehouden. Het Orange House werd pas in de jaren ’50 gebouwd. Hoewel het Orange House misschien architectonisch gezien het minst interessante gebouw van de cluster is, geeft het een duidelijk beeld van hoe typische huurwoningen er in het midden van de 20e eeuw uitzagen. De cluster is nu een multifunctioneel complex met woonappartementen en gemeenschapscentra. Het is echt een bezoek waard!

Als je een liefhebber bent van kunst, dan moet je het Hong Kong Arts Centre en de Hong Kong Academy of Performing Arts bezoeken voor tal van verschillende kunstevenementen en tentoonstellingen.

TIP: Er worden vaak festivals en evenementen georganiseerd in het Hong Kong Convention and Exhibition Center die voor het publiek toegankelijk zijn. Ga er naartoe als je kunt!

Suggestie of feedback?

Locatie