Barcelona

Vervoer in Barcelona

Jouw lokale TIX-gids: Robbert Reurings

De belangrijkste openbare vervoersmiddelen in Barcelona zijn de metro, tram, bus en trein. Het historisch centrum van Barcelona is gemakkelijk te voet te verkennen, sterker nog, met een metrorit zou veel van de historische pracht aan je voorbij gaan. Wil je de stadsdelen rond het centrum ook verkennen dan zijn de metro of een huurfiets de gemakkelijkste opties. Wil je buiten de dienstregeling van deze vervoersmiddelen reizen of wordt je eindbestemming niet ontsloten door bus, metro of trein dan kun je gebruik maken van een taxi.

Tip: Bedenk bij het plannen van een dag waar je allemaal naartoe wilt dan volgt de beste optie vanzelf. Wil je het oude centrum bekijken? De metro en bus kennen maar enkele haltes in het centrum dus ligt het meer voor de hand om dit gebied te voet of met een huurfiets te verkennen.

Metro en tram Barcelona
Zowel de metro als tram in Barcelona is snel, veilig en goedkoop. Dat laatste gaat zeker op als je slim van het netwerk gebruik maakt. In de meeste gevallen is de zogenaamde Tarjeta T-10 ofwel 10-rittenkaart het voordeligst. De meest gebruikte mogelijkheden op een rijtje:

1. Enkele reis
Relatief duur en eigenlijk alleen een optie als je tijdens je gehele verblijf slechts een of een aantal keer met de metro gaat reizen. Overstappen is met dit ticket niet toegestaan.

2. Tarjeta T-10 (10-rittenkaart)
Veruit de meest gebruikte kaart door zowel locals als toeristen. Je mag per rit 75 minuten over je reis doen en maar liefst tien keer overstappen. Bijkomend voordeel is dat het ticket door meerdere personen gebruikt mag worden.

3. Tarjeta T-Día (dagkaart)
Met deze kaart kun je gedurende één kalenderdag tot de laatste rit van het openbaar vervoer gebruik maken. De T-Día mag slechts door één persoon tegelijk gebruikt worden.

4. Meerdaagse Hola BCN! kaarten (2/3/4/5/-Dagenkaart)
Zonder limiet van de tram, bus, metro en regionale trein gebruik maken in Barcelona. Een Hola BCN! kaart mag slechts door één persoon tegelijk gebruikt worden.

Voordat je een metroperron kunt betreden dien je een van de genoemde vervoersbewijzen te kopen bij een automaat. Door het aangekochte vervoersbewijs bij de toegangspoortjes in de daarvoor bestemde sleuf te voeren, krijg je daadwerkelijk toegang tot het perron. In de tram dien je het vervoersbewijs te valideren in de automaat in de tram. Metro en trams rijden op werk- en feestdagen tussen 5:00 en 24:00 uur. Op vrijdag en de avond voor een feestdag tot 2:00 uur ’s nachts en op zaterdag de gehele nacht.

Suggestie of feedback?

Meer in Barcelona

Bekijk alle tips

Luchthaven Transfer Barcelona

Aangekomen op El Prat, de internationale luchthaven van Barcelona, wil je natuurlijk zo snel mogelijk doorreizen naar je eindbestemming in Barcelona. Gelukkig zijn er veel opties om dat snel te doen. Concreet heb je de volgende opties, in volgorde van populariteit:

Veiligheid Barcelona

Barcelona is een veilige stad, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Een reëel risico voor toeristen vormen zakkenrollers die uitstekend gedijen in het massatoerisme van Barcelona. Ze slaan hun slag in de drukke gebieden waar je aandacht gemakkelijk even is afgeleid.

Do's and don'ts Barcelona

Do’s