Barcelona

Veiligheid Barcelona

Jouw lokale TIX-gids: Robbert Reurings

Barcelona is een veilige stad, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Een reëel risico voor toeristen vormen zakkenrollers die uitstekend gedijen in het massatoerisme van Barcelona. Ze slaan hun slag in de drukke gebieden waar je aandacht gemakkelijk even is afgeleid.

Gebieden waar veelvuldig melding gemaakt wordt van diefstal zijn Las Ramblas, trein- en metrostations en het strand. Maar let op, diefstal vindt niet alleen plaats op straat maar ook steeds vaker in (populaire) cafés en restaurants! Enkele tips om de kans op diefstal tot een minimum te beperken:

  1. Zakkenrollers werken vaak in groepsverband. De één leidt het slachtoffer af terwijl de ander toeslaat. Ben vooral waakzaam als verkopers of bedelaars je benaderen. Een andere veel voorkomende truc om je aandacht af te leiden is het verhaal dat er een duif op je kleding gepoept heeft. Wees extra alert als iemand iets aan je vraagt op straat.
  2. Neem niet meer contant geld mee dan nodig en laat waardevolle spullen die je niet per se nodig hebt in de hotelkluis achter. Een noodnummer van je bank is ook handig zodat je een gestolen bankpas direct kunt laten blokkeren.
  3. Houd waardevolle spullen die je wel bij je draagt zoveel mogelijk uit het zicht. Ben je ervan bewust dat een zakkenroller gemakkelijk kan zien waar je je portemonnee bewaart als je bijvoorbeeld een vervoersbewijs koopt bij de automaat op een trein- of metrostation.
  4. Rugzakken zijn handig maar met name in het drukke openbaar vervoer een gemakkelijke prooi voor zakkenrollers. Draag je rugzak bij drukte op je buik of zorg dat er niets waardevols in zit.
  5. Laat in drukke horecagelegenheden in het centrum nooit je tas op de grond staan of over je stoel hangen maar tegen je lichaam aan.
  6. Ben je ervan bewust dat hoe meer je overkomt als argeloze toerist, hoe groter de kans op zakkenrollen is. Plan bijvoorbeeld je route even rustig in een café in plaats van midden op een druk plein.
  7. Let met name op rond de spits op in het openbaar vervoer en vermijd het deel van Las Rablas ten zuiden van Liceu Opera House in de avonduren.

Met deze voorzorgsmaatregelen in het achterhoofd zul je ongetwijfeld een zorgeloos bezoek aan Barcelona ervaren.

Suggestie of feedback?

Meer in Barcelona

Bekijk alle tips

Winkelopeningstijden en geldzaken Barcelona

Winkels in Barcelona kennen ruime openingstijden. De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.00 of 10.00 uur tot 20.00 of 21.00 uur. Omdat je in Spanje bent moet je er rekening mee houden dat veel kleinere winkels tussen 14.00 en 17.00 uur tijdelijk sluiten voor een siësta. In het toeristische centrum mogen winkels ook op zondag geopend zijn, daarbuiten zijn 8 zon- of feestdagen toegestaan.

Vervoer in Barcelona

De belangrijkste openbare vervoersmiddelen in Barcelona zijn de metro, tram, bus en trein. Het historisch centrum van Barcelona is gemakkelijk te voet te verkennen, sterker nog, met een metrorit zou veel van de historische pracht aan je voorbij gaan. Wil je de stadsdelen rond het centrum ook verkennen dan zijn de metro of een huurfiets de gemakkelijkste opties. Wil je buiten de dienstregeling van deze vervoersmiddelen reizen of wordt je eindbestemming niet ontsloten door bus, metro of trein dan kun je gebruik maken van een taxi.

Luchthaven Transfer Barcelona

Aangekomen op El Prat, de internationale luchthaven van Barcelona, wil je natuurlijk zo snel mogelijk doorreizen naar je eindbestemming in Barcelona. Gelukkig zijn er veel opties om dat snel te doen. Concreet heb je de volgende opties, in volgorde van populariteit: