Wenen

Do's and Don'ts

Jouw lokale TIX-gids: Marta Palandri

Do's

  1. Wandel rond en ontdek. Wenen is geen metropool en ook geen stad. Net zoals elke andere stad kun je haar het beste te voet verkennen. Elk district heeft haar eigen karakter en microcosmos die erom vragen om ontdekt te worden.
  2. Wees beleefd. De Weners hechten veel waarde aan goede manieren. Een glimlach en een vriendelijk woordje is al genoeg en zal je ook echt helpen, vooral wanneer je iemand de weg vraagt.
  3. Betreft beleefdheid: sta stil aan de rechterkant wanneer je de roltrap gebruikt, laat men eerst uitstappen bij het openbaar vervoer, en geef een kleine fooi aan het bedieningspersoneel, taxichauffeurs en andere serviceverleners.
  4. Houd altijd wat contant geld op zak. Hoewel de meeste plekken kaartbetalingen accepteren, doen sommige kleine winkels en restaurants dit niet. Kiosken en würstelstands (typisch Oostenrijkse eetkraampjes) nemen sowieso geen bankkaarten aan.
  5. Ga je naar een opera, een klassiek concert of, nog beter, een bal? Wat leuk! Maar onthoud dat je netjes gekleed gaat, dus chic en elegant, niet over de top.  
  6. Als je een e-mail moet schrijven aan een Wener tijdens je verblijf, onthoud dan dat men graag aangesproken wordt met alle titels die ze bezitten.
  7. In Oostenrijk is er geen 100% Google Map dekking. Als je verbindingen met het openbaar vervoer wilt opzoeken, zijn de lokale apps zoals Qando en Scotty een goed alternatief.
  8. Lunch is ongeveer van 11.00 tot 13.00 uur, en het diner van ongeveer 18.30 tot 20.00 uur. Houd dit in je achterhoofd wanneer je een reservering in een restaurant maakt.
  9. Tijdens het eten is de algemeen gebruikte begroeting “Mahlzeit”, wat zoiets betekent als “Smakelijk eten”. Ja, dit wordt ook gebruikt als er geen eten voor je staat.
  10. “Guten Tag” of “Hallo” zijn prima te gebruiken, maar de Weners begroeten elkaar normaal gezien met “Grüss Gott”, een verkorte versie van “Grüss dich Gott” (“God zegene u”).

Don'ts

  1. 5 minuten te laat aankomen kan nog, maar kom niet veel later. De meeste locals vinden dit ongepast.
  2. Loop niet in de grote toeristische gebieden (zoals de Binnenstad) rond met al je bezittingen pontificaal in zicht. Wenen is een veilige stad, maar zakkenrollers slaan vooral toe waar veel toeristen rondlopen.
  3. Verwacht niet dat er veel plekken op zondagen en feestdagen open zijn. Het merendeel van de supermarkten en winkels zijn gesloten. Musea en de meeste restaurants zijn wel vaak open en verwelkomen je maar al te graag. Houd hier dus rekening mee.
  4. Als je naar een bal gaat, houd je dan strikt aan de dresscode. De kledingvoorschriften worden altijd op het ticket vermeld, en moeten worden gelezen en opgevolgd. Over het algemeen wordt van dames verwacht dat zij lange jurken dragen.
  5. Vergeet niet om een paar woordjes en zinnen Duits te leren voor je vertrekt. Niet iedereen in Wenen spreekt Engels, en vooral de oudere mensen en werknemers in de openbare dienstverlening spreken alleen Duits.
  6. Verwacht geen rookvrij walhalla. Wenen is een van de weinige Europese steden waar je in de meeste bars en cafés kunt roken. Maar de meeste plekken hebben een rookvrije plek waar het, over het algemeen, minder druk is.
  7. Probeer niet zomaar ergens mee weg te komen. Er zijn weinig inspecteurs in het openbaar vervoer, en obers brengen alleen de rekening wanneer er om gevraagd wordt, maar de sancties voor diegenen die onder het betalen uit proberen te komen zijn bijzonder onaangenaam.
  8. Vat het niet persoonlijk op als een ober gevat of afwijzend overkomt, vooral in oude koffietentjes. Het is traditie, en zorgt veelal voor een snelle service. 
  9. Als je een appartement huurt, maak dan geen lawaai na 22.00 uur (dit geldt ook voor de wasmachine).
  10. Vergeet NIET om schnitzel te proberen!
Suggestie of feedback?

Meer in Wenen

Bekijk alle tips

Openbaar Vervoer Wenen

Wenen is trots op haar zeer efficiënte openbaar vervoersnetwerk. Hoewel je prima door de stad kunt wandelen (en door de stad lopen is sowieso een leuke ervaring), zijn de meeste, en bijna alle, buurten ontzettend goed met elkaar verbonden, en de wijken doorkruisen om naar je bestemming te komen is zo simpel als wat. Daarbij biedt Wenen haar inwoners en bezoekers ook veel manieren aan om door de stad te reizen. Laten we eens kijken.

Luchthaven Transfer

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een beetje lastig, maar de transfer van en naar de luchthaven van Wenen is vrij snel. Natuurlijk is er altijd de verleiding om een taxi naar het stadscentrum te pakken, en taxichauffeurs doen hun best om jouw aandacht te trekken, maar geloof me wanneer ik zeg dat er vele andere, toerist-vriendelijkere opties zijn die je kunt overwegen.

Veiligheid

Wenen staat algemeen bekend als een opvallend veilige stad. Met ongeveer 2 miljoen inwoners staat het altijd in de top 5 van de jaarlijkse ranglijst van steden met een hoog woongenot – als ze al niet op de eerste plek staat. Toeristen, zowel mannen als vrouwen, zullen zich altijd en op bijna alle plekken in de stad veilig voelen. ’s Avonds alleen over straat lopen, vooral in de meer centraal gelegen districten, is ook over het algemeen geen probleem. Hetzelfde geldt voor reizen met het openbaar vervoer.