Wenen

Openbaar Vervoer Wenen

Jouw lokale TIX-gids: Marta Palandri

Wenen is trots op haar zeer efficiënte openbaar vervoersnetwerk. Hoewel je prima door de stad kunt wandelen (en door de stad lopen is sowieso een leuke ervaring), zijn de meeste, en bijna alle, buurten ontzettend goed met elkaar verbonden, en de wijken doorkruisen om naar je bestemming te komen is zo simpel als wat. Daarbij biedt Wenen haar inwoners en bezoekers ook veel manieren aan om door de stad te reizen. Laten we eens kijken.

U-Bahn

De U-Bahn is de Weense ondergrondse metro (de ‘U’ staat voor ‘underground’). Hoewel dit ondergrondse netwerk niet heel groot is, verbinden de 5 lijnen het merendeel van de gebieden in de stad met elkaar. Het 'eerlijkheidssysteem' zorgt ervoor dat je makkelijk en snel toegang hebt tot de metro. Er zijn geen poortjes wanneer je de metro in gaat, en tickets worden zelden gecontroleerd. Maar, je moet wel een kaartje kopen. Je wilt niet worden aangehouden door een van de strenge controleurs die, gekleed als gewone burgers, met de metro reizen. Een groot voordeel van de U-Bahn is dat de metro tot vrij laat op doordeweekse avonden blijft rijden, en de hele nacht in het weekend.

Als je voornamelijk in het stadscentrum reist dan zal je vooral de lijnen U1, U2 en U3 gebruiken, dit zijn de rode, paarse en oranje/gele lijnen. De lijnen brengen je in korte tijd van en naar de meeste bekende bezienswaardigheden. Ik raad het wel aan om ook eens de centrale districten achter je te laten en de buitenste districten te verkennen. De U-Bahn is je vriend, en met gemiddeld ongeveer 20 haltes per lijn duurt het nooit lang om op een nieuwe plek te komen. Een handige tip: met de U6 lijn heb je overdag een schitterend uitzicht op de stad, dit is namelijk de enige lijn die niet alleen ondergronds, maar ook bovengronds rijdt.

Tram

De tram, ofwel ‘Bim’ zoals het liefkozend wordt genoemd in het Weense dialect, bestrijkt de meeste gebieden die je niet kunt bereiken met de U-Bahn. Als je de tijd hebt, kies dan liever voor de tram dan de metro. Het langzame tempo, de grote ramen, en het feit dat je grote kans hebt dat je in een van de (vele!) werkende oude bims opstapt, maakt het een extra leuke ervaring.

Over vintage gesproken: de Vienna Ring Tram is een leuke toeristische attractie; het is een tram met een geïntegreerd multimediasysteem dat in verschillende talen informatie geeft. Deze bijzondere gele Bim rijdt op de Ringstrasse, langs de prachtige historische gebouwen, en het is een leuk alternatief als je even geen zin hebt om te lopen. Leuke tip: als je wat Duits begrijpt, kun je in het multimediasysteem het Weense dialect selecteren.

Je kunt kaartjes voor de gewone tram kopen bij de verkoopautomaten in het U-Bahnstation, of bij de kleine automaatjes aan boord van de tram zelf. Tickets voor de Vienna Ring Tram kun je in die tram kopen.

Bus

Wanneer je je route checkt, of even moet wachten bij een bushalte, kun je bussen makkelijk herkennen op de dienstregelingborden aangezien alle nummers van lijnen worden vergezeld met de letters A of B, om ze te onderscheiden van tramlijnen. Nachtbussen zijn je beste vriend wanneer je doordeweeks tot laat op stap bent, deze bussen zijn voorzien van de letter N. Makkelijk toch? Kaartjes kun je in de bus kopen, vraag de chauffeur om een Fahrschein.

S-Bahn

De S-Bahn, ofwel de Schnell Bahn of ‘snelle trein’, is eigenlijk een combinatie van een normale trein en een metro. De S-Bahn rijdt bovengronds, en de lijnen rijken verder dan de stadsgrenzen waardoor de S-Bahn het ideale vervoersmiddel is als je een uitje buiten Wenen gaat maken. Er zijn 10 S-Bahnlijnen en je kunt opstappen in de grote stations in de stad.

Dagtochten per bus

Als je lang genoeg in Wenen blijft, moet je weten dat de locatie van de stad, precies tussen Oost- en West-Europa, het een heel centraal gelegen punt maakt om naar verschillende andere hoofdsteden in omliggende landen te reizen. Boedapest en Praag zijn fantastische bestemmingen voor een weekendtripje, en Bratislava ligt op slechts één uur van Wenen af – perfect voor een daguitje. Busbedrijven zoals Flix Bus en Eurolines vertrekken vanaf het Vienna International Bus Station, dit ligt op slechts enkele U-Bahnhaltes van het stadscentrum.

Beste tickets voor bezoekers

Een ticket voor een enkele reis met vrijwel elk soort openbaar vervoer kost net iets meer dan €2,-. Dit zijn een aantal kaartjes die een goede investering zijn tijdens je verblijf:

  • Met een kaartje dat geldig is voor 24, 48 of 72 uur, in de vorm van een reiskaart, kun je onbeperkt reizen voor het aantal uur dat je kiest. Koop je een Vienna Card voor 24, 48 of 72 uur dan kun je ook onbeperkt reizen én krijg je korting op de entreeprijs bij veel bezienswaardigheden, en korting bij een aantal restaurants en winkels
  • Een Vienna Weekly Ticket is geldig van maandag middernacht tot de volgende maandagochtend

Kijk voor meer informatie op Wiener Linien, de officiële website voor het openbaar vervoer van Wenen!

Suggestie of feedback?

Meer in Wenen

Bekijk alle tips

Veiligheid

Wenen staat algemeen bekend als een opvallend veilige stad. Met ongeveer 2 miljoen inwoners staat het altijd in de top 5 van de jaarlijkse ranglijst van steden met een hoog woongenot – als ze al niet op de eerste plek staat. Toeristen, zowel mannen als vrouwen, zullen zich altijd en op bijna alle plekken in de stad veilig voelen. ’s Avonds alleen over straat lopen, vooral in de meer centraal gelegen districten, is ook over het algemeen geen probleem. Hetzelfde geldt voor reizen met het openbaar vervoer.

Luchthaven Transfer

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een beetje lastig, maar de transfer van en naar de luchthaven van Wenen is vrij snel. Natuurlijk is er altijd de verleiding om een taxi naar het stadscentrum te pakken, en taxichauffeurs doen hun best om jouw aandacht te trekken, maar geloof me wanneer ik zeg dat er vele andere, toerist-vriendelijkere opties zijn die je kunt overwegen.

Openingstijden en Betalen

Winkelen en Openingstijden