Wenen

Wandeling

Jouw lokale TIX-gids: Marta Palandri

Deze wandeling brengt je langs de meest charmante plekjes van de centrale wijken in Wenen, inclusief pauzes om wat te eten.  

Begin bij het Donaukanaal (1), waar verschillende ‘strandcafés’ bij de rivier je opwachten voor een koffietje en, waarom ook niet, een ontbijtje.

Loop door de Rotenturmstrasse (2) helemaal naar het Stephanzplats. Op deze brede straat ligt ook een van de beste ijssalons van de stad, Eis Greissler (3). Laat je niet afschrikken door de rij, de ijsjes zijn het wachten echt waard! Wanneer je op het Stephansplatz bent aangekomen, kijk omhoog om het Stephansdom te bewonderen (4). Vanaf deze plek is het maar een korte wandeling naar Demel (5); deze voormalige keizerlijke bakkerij is de perfecte plek om een stukje Sachertorte te eten.

Vervolg de wandeling naar de Hofburg (6), het majestueuze Keizerlijk Paleis. Loop onder de toegangsboog door en wandel over het plein, sla dan linksaf. Binnen een paar minuten sta je bij het Burggarten (7), een park waar locals graag op warme zomerdagen komen om lekker te ontspannen. Dat kun jij natuurlijk ook doen, of geniet van het uitzicht vanaf het terras van Palmenhaus.  

Wanneer je het park doorsteekt, en het park door de grote toegangspoort verlaat, sta je op de Ringstrasse (8), een beroemde boulevard vol historische gebouwen. Loop de boulevard af in de richting van het Maria-Theresien-Platz (9). Op dit groene plein, met perfect getrimde struiken, ligt het Natuurhistorisch Museum en het Kunsthistorisch Museum. Er is een reden waarom deze musea de Zustermusea worden genoemd (10); de twee gebouwen zijn compleet identiek, behalve de standbeelden.

Iets verderop vind je het MuseumKwartier (MuseumsQuartier) (11). MQ is een cultureel middelpunt vol met musea, cafés en bars. In de zomer worden er kleurrijke stoelen op het plein gezet waar je even kunt gaan zitten, en van de zon kunt genieten. Kantine (12) op MQ is een fantastische plek voor een hapje eten met een Oosters randje. Bezoek het Leopold Museum (13) en ontdek haar omvangrijke collectie werken van Egon Schiele.

Via een van de uitgangen van MQ sta je meteen op de Mariahilfer Strasse (14), een van de grote winkelstraten van de stad. Als je een kaartje hebt kunnen bemachtigen voor de opera kun je gaan winkelen in Peek & Kloppenburg (15). Deze winkel heeft een verdieping met alleen maar chique jurken.

Een koffiehuis bezoeken is een must voor elke toerist in Wenen, Café Sperl (16) in de Gumpendorferstrasse, op 10 minuten van Mariahilfer Strasse, is een klassieker. De taart van het huis moet je echt proberen, maar je kunt ook alleen een kopje koffie bestellen en het houten interieur bewonderen. Je kunt ook naar Café Phil gaan, aan de overkant van de straat, waar je door wat boeken kunt bladeren terwijl je van je koffie geniet.

In de richting van het 5e district vind je de Naschmarkt (18), de meest beroemde Weense markt. Slenter hier een beetje rond, en proef de samples die de marktverkopers je aanbieden.

Wanneer je de helling oploopt, kom je langs het Haus Des Meeres (19), een aquarium gevestigd in een voormalige flakturm (een betonnen bunker met luchtafweergeschut). Gezinnen met kinderen zullen een bezoek echt de moeite waard vinden; de Atlantische Tunnel is echt bijzonder!

Als je van het Haus Des Meeres richting het 7e district loopt, kom je terecht op de Zollergasse (20). Hier vind je een verzameling bars met elk hun eigen drankjes en keuken, van Vietnamese tapas tot Bond-achtige cocktails. Kies een leuke bar uit om een lekker drankje te doen. Als je nog wilt winkelen dan ligt Neubaugasse (21), met talloze boetiekjes en designwinkels, om de hoek.

Zoek voor het diner een tafeltje uit in de schaduw van de groene binnenplaats van restaurant Amerlingbeisl (22), en maak kennis met de overheerlijke lokale keuken. Houd een plekje over voor een dessert bij Schelato (23), de meest aparte en experimentele ijssalon van Wenen.

Nu is het tijd om de dag goed af te sluiten. Loop door naar de Josefstädterstrasse (24), de statige hoofdstraat van het 8e district. Volg de weg naar beneden en, als je geluk hebt, zijn de lichten van het Stadhuis, het Rathaus (25), al aan en heb je een schitterend uitzicht op het gebouw.

Suggestie of feedback?

Meer in Wenen

Bekijk alle tips

Openingstijden en Betalen

Winkelen en Openingstijden

Luchthaven Transfer

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een beetje lastig, maar de transfer van en naar de luchthaven van Wenen is vrij snel. Natuurlijk is er altijd de verleiding om een taxi naar het stadscentrum te pakken, en taxichauffeurs doen hun best om jouw aandacht te trekken, maar geloof me wanneer ik zeg dat er vele andere, toerist-vriendelijkere opties zijn die je kunt overwegen.

Openbaar Vervoer Wenen

Wenen is trots op haar zeer efficiënte openbaar vervoersnetwerk. Hoewel je prima door de stad kunt wandelen (en door de stad lopen is sowieso een leuke ervaring), zijn de meeste, en bijna alle, buurten ontzettend goed met elkaar verbonden, en de wijken doorkruisen om naar je bestemming te komen is zo simpel als wat. Daarbij biedt Wenen haar inwoners en bezoekers ook veel manieren aan om door de stad te reizen. Laten we eens kijken.