Stockholm

Veiligheid

Jouw lokale TIX-gids: Solveig Rundquist

Stockholm is een superveilige stad, en je kunt zonder problemen overdag en ’s nachts rondlopen. Maar net zoals in elke grote stad gebeuren er soms wel vervelende dingen – dus wees wel voorzichtig.

  • Een van de grootste problemen die een toerist kan overkomen in Stockholm is zakkenrollen. Het is hier niet zo erg als op sommige andere plekken, maar je moet wel een oogje houden op je spullen, vooral als je een mooie telefoon hebt – houdt hem in je hand of stop hem goed weg in je tas, voor het geval dat.
  • Alle plekken in het centrum van Stockholm zijn over het algemeen veilig, zelfs ’s nachts. Als je groepjes baldadige mensen en dronkaards liever uit de weg gaat, vermijd dan Stureplan, Sergels torg en Medborgarplatsen na 23.00 uur.
  • Loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld. Kaartbetalingen worden toch overal geaccepteerd, dus er is eigenlijk geen reden om veel geld op zak te hebben. 
  • Wees op je hoede wanneer er iemand op je afloopt en je om geld vraagt, vooral als die persoon verkleed is als een spook of clown – dit wordt soms gebruikt als afleiding terwijl een handlanger je zakken rolt.
  • Als je ’s avonds laat terug naar je hotel wilt gaan, en de metro gesloten is (doordeweeks sluit die namelijk na 1.00 of 2.00 uur ’s nachts), houd dan een taxi aan of neem een Uber.
  • Het noodnummer in Zweden is 112. Of je nu de politie, een ambulance, de brandweer, het vergiftigingsinformatiecentrum, of zee/lucht-reddingsmacht nodig hebt, bel dat nummer voor spoedeisende hulp. Voor niet-spoedeisende hulp, zoals een verloren portemonnee, kun je de politie bellen op 114 14.
Suggestie of feedback?