Stockholm

Wandeling

Jouw lokale TIX-gids: Solveig Rundquist

Ben je er klaar voor om Stockholm wandelend te verkennen? Trek je meest comfortabele schoenen aan en neem je selfiestick mee, het wordt een fantastische dag!

Deze wandeling begint in het stadscentrum, en brengt je langs al de meest interessante en schilderachtige plekjes in de stad. Het is een lange wandeling, maar het is absoluut de moeite waard – je kunt de tour ook in tweeën delen, of de fiets nemen, als je dat fijner vindt.

Start bij Sergels torg (1), de noordelijke uitgang van het T-Centralen metrostation. Dit is het hart van het centrum van Stockholm. Hier op het plein ligt het Kulturhuset (2), het cultureel centrum waar je meer over de stad en de cultuur kunt leren.

Vanaf deze plek loop je naar het zuiden over Drottninggatan. Je loopt voorbij het Zweedse Parlement (3) op de weg naar Gamla Stan, ofwel Oude Stad (4). Hier stop je even, en neem je een foto op Riksbron, met uitzicht op het Stadhuis (5).

Drottninggatan loopt over in Västerlånggatan in de Oude Stad, en hier zie je aan je linkerkant het Koninklijk Paleis (6). Sla op Västerlånggatan linksaf naar Solgränd of Kåkbriken om bij Stortorget (7) uit te komen, het pittoreske hart van de Oude Stad.

Vanaf hier loop je terug naar Västerlånggatan, en volg je deze straat tot je uitkomt op het Järntorget-plein. Sla dan rechtsaf en loop Järntorgsgatan af tot je aan het water bent, en steek de brug over van de Oude Stad naar Slussen (8), aan het noordeinde van Södermalm.

Loop van Södermalmstorg naar de winkelstraat Hornsgatan (9), sla linksaf op Bellmansgatan en sla nogmaals linksaf op Bastugatan. Hier vind je de straat Monteliusvägen (10), vanwaar je een van de mooiste uitzichten op Stockholm hebt.

Volg deze straat totdat je bij Torkel Knutssonsgatan aankomt, en wandel dan over Hornsgatan totdat je Hornstull (11) bereikt. Geniet van een picknick in Tantolunden Park (12) en neem een duik in het water, als je durft. Wandel dan over het schilderachtige pad langs het water bij Årstaviken (13), en volg dit pad helemaal naar Skanstull.

Loop nu over Götgatan en stop bij Skrapan (14), aan je linkerzijde. Neem de lift naar de 25e verdieping, naar restaurant Himlen, voor een schitterend uitzicht. Wandel daarna over Medborgarplatsen (15) en pauzeer even bij Fabrique (16) voor een Zweedse “fika” koffiepauze.

Loop Götgatan verder af en je komt weer uit bij Slussen. Steek de brug opnieuw over maar loop dit keer over de rechterkant, de oostelijke rand van het eiland, en stap op de veerboot van Skeppsbrokajen (17) naar Kastellholmen (18). Wandel hier even rustig rond, en stap dan opnieuw op de veerboot naar Gröna Lund (19), het pretpark op Djurgården Eiland.

Blijf in de buurt van het water en loop verder in noordwestelijk richting, voorbij het Abba Museum (20) en het Vasa Museum (21). Wandel verder over Galärvarvsvägen, voorbij het Nordic Museum (22) en steek over bij Djurgårdsbron.

Sla nu linksaf en ga dineren in een van de vele restaurants op Strandvägen (23), een van de meest luxueuze promenades aan het water in Stockholm. De straat eindigt bij het Koninklijk Theater, Dramaten (24), en als je verder doorloopt over Hamngatan, dan loop je langs Kungsträdgården (25) voordat je weer aankomt op Sergels torg, waar je je ontdekkingstocht begon.

Gefeliciteerd – je bent nu een Stockholm-expert!

Suggestie of feedback?