Bezienswaardigheden in Rome

De Basilica van St. Petrus en de Vaticaanse Musea

“De officiële staat van Vaticaanstad is de kleinste, onafhankelijke staat in de wereld wat betreft bevolking en geografische locatie. Er zijn geen grenzen of borden waaruit blijkt dat je de grens oversteekt naar Vaticaanstad. Vreemd genoeg word je wel gecontroleerd wanneer je bij de St. Petrus basilica naar binnen wilt.”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

De St. Petrus Basilica, de grootste van de wereld in zijn soort, is ronduit wonderbaarlijk. Het is gebouwd op een symbolische plek: de exacte plaats waar de stamapostel St. Petrus werd begraven. Het originele project van Bramante werd vereenvoudigd door Michelangelo. Tijdens de 150 jaar durende bouw - op een ander oud gebouw - werden de voornaamste grenzen van de twee architecten in stand gehouden.

De voorgevel is immens groot met een hoogte van 48 meter en een breedte van 118 meter. Er zijn acht pilaren die de kelder ondersteunen, 11 standbeelden van apostelen (behalve die van St. Petrus), één standbeeld van Christus de Verlosser en Johannes de Doper. Er zijn vijf toegangsdeuren maar de meest rechtse staat ook bekend als de Heilige Deur en wordt geopend tijdens vieringen. Je zult de omvang van de Basilica alleen kunnen bevatten door naar binnen te gaan. Het is een indrukwekkend meesterwerk van 15.000 vierkante meter. De ervaring is onvergetelijk.

Je zult onder de indruk zijn van de prachtige vormgeving, de Pietà van Michelangelo, zijn koepel, gebaseerd op het ontwerp van Brunelleschi van de Duomo in Florence en Bernini's baldakijn over het pauselijke altaar. Zelfs de vloer is een prachtige compositie van kleurrijk marmer: ontdek de grotten van het Vaticaan net onder de vloer waar veel pauzen in vrede rusten (inclusief de graftombe van Johannes Paulus II)! Je zult overal in de Basilica schilderijen, pilaren, marmer en beeldhouwwerken ontdekken die de rijkdom van de kerk in de zestiende en zeventiende eeuw illustreren. Voor een panoramisch zicht over Rome kun je de top van de koepel bereiken met de trap of lift. De looppaden bieden een fantastisch uitzicht op het interieur.

Aan de voorzijde van de basilica ligt Piazza San Pietro, een ellipsvormig plein ontworpen door de barok meester artiest Gian Lorenzo Bernini. Het plein wordt begrensd door twee halfcirkelvormige zuilenrijen die de armen van de kerk voorstellen die klaar staan om alle katholieken die op het plein bidden te omarmen. Op de top van de zuilenrijen staan 140 beeldhouwwerken en in het midden van het plein staat een Egyptische obelisk en een fontein.

Loop om de Vaticaan muren heen en zie binnen 5 minuten de Vaticaanse Musea zien waar je het meesterwerk van Michelangelo kunt bewonderen, de Sixtijnse kapel, de "Raphael Ruimtes" en galerijen met fresco's, wandtapijten, beeldhouwwerken en oude kaarten. Voor vele bezoekers bevindt het hoogtepunt van het bezoek zich in de kapel. Plan jouw bezoek nauwlettend want tours zijn snel volgeboekt. Boek tickets online voor je aankomt. Ik raad je aan de audio-gidsen te nemen en de rondleiding in de avond om de grote massa's te ontlopen.

Vergeet niet om ook de nabijgelegen Tuinen van het Vaticaan te bezoeken. Als je tijd hebt, boek dan een combinatie ticket om de musea te bezoeken (zonder gids) en de tuinen (2 uur rondleiding met een officiële gids van het Vaticaan).

Openingstijden Koepel:

  • 1 oktober - 31 maart van 8.00 tot 17.00 uur
  • 1 april - 30 september van 8.00 tot 18.00 uur

Prijs: €7 als je met de lift gaat en de resterende 320 treden te voet neemt of €5,5 als je alle treden te voet neemt.


Openingstijden Basilica:

  • 1 oktober - 31 maart van 7.00 tot 18.30 uur
  • 1 april - 30 september van 7.00 tot 19.00 uur

Prijs: gratis


Openingstijden Vaticaanse Musea:

  • maandag tot zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur (tot 16.00 uur toegankelijk)
  • elke vierde zondag van de maand van 9.00 tot 14.00 uur (tot 12.30 toegankelijk) met gratis toegang (er zal een rij zijn!)

Prijs: €16, €8 met korting. Combinatie tickets Musea + Tuinen: €32 (tuinen zijn op werkdagen geopend behalve op woensdag en zondag).

TIP: Mis het bronzen beeld van St. Petrus op de troon in de noordwesten hoek van de naaf niet, dit object wordt aanbeden door katholieken die de rechtervoet kussen en strelen. Geniet van je bezoek in stilte en kleed je gepast.

Suggestie of feedback?

Locatie

Adres: Piazza San Pietro, Città del Vaticano | Openbaar vervoer: Rome metro, take line A (red) and stop at Ottaviano-San Pietro. By buses, from Termini Station, take lines 40, 64 or the Hop on, Hop off tourist buses.

Meer bezienswaardigheden in Rome

Bekijk alle bezienswaardigheden

Trevi Fontein

“Elke keer denk ik aan al de wensen die op dit plein uitgesproken zijn de laatste honderd jaar: als je terug wilt keren naar Rome moet je deze plek bezoeken!”

Pantheon

“Twee pleinen, rijk aan historie én geheimen. De beste methode is om van de ene locatie naar de andere te gaan via verschillende routes, om er zeker van te zijn dat je alle goed bewaarde en verborgen schatten hebt bewonderd.”

Bezoek de Chiostro del Bramante

“Een museum in het charmante cluster van het monumentale complex van Santa Maria della Pace.”