“De wisseling van heersers en beschermheren, koningen en pauzen hebben de geschiedenis van Rome sterk beïnvloed. Op het plein met de Spaanse Trappen kun je dit zien in de mengelmoes van Franse, Spaanse en Engelse invloeden. Het is een fascinerende plek die geliefd is bij schrijvers en dichters en...liefhebbers van thee en koffie!”
Je kunt het beste vanaf de Via Condotti, de meest luxueuze winkelstraat van de stad, naar de Spaanse Trappen gaan. Je zult meteen zien dat de trappen een erg populaire ontmoetingsplaats zijn bij zowel de Romeinen als toeristen. Hoewel je hier niet mag zitten en eten zul je zien dat veel mensen deze regel overtreden. Het plein is een perfect voorbeeld van hoe de verschillende barok stijlen gecombineerd worden op een relatief klein gebied. In de maanden april en mei vullen roze azalea's de trappen: een wonderbaarlijk spektakel!
Het lager gelegen Piazza di Spagna is met een serie van 135 onregelmatige treden, samen met terrassen en bochten op deze trap in de vorm van een vlinder, verbonden met het bovengelegen Piazza Trinità dei Monti: de Spaanse Trappen. Het monument werd vervaardigd in travertijn steen nadat het ontwerp in van architect Francesco de Sanctis in 1726 werd goedgekeurd door een Franse diplomaat. De naam "Spaans" komt van de Spaanse ambassade die zich ook op dit plein bevindt.
Aan de basis van de trap staat de Barcaccia, een fontein van Bernini's vader die gevoed wordt door het Virgo Aquaduct. Het monument is een herinnering aan een vreselijke overstroming van rivier de Tiber waarbij een boot op die exacte plek aanmeerde.
Op het plein is ook het huis van John Keats te vinden dat omgebouwd is tot een museum met relikwieën van de Engelse Romantische generatie (met onder meer documenten van Percy B. Shelly). Aan de andere kant liggen de elegante Babington’s Tea Rooms, die in 1839 werden opgericht.
Op de bovengelegen Piazza Trinità dei Monti kun je de gelijknamige kerk bezoeken (gesloten op maandag). Het gebied stond onder jurisdictie van de Fransen en daarom worden de diensten nu nog steeds in de Franse taal gehouden. Op de voorgevel is een klok ingeprent in de ene klokkentoren en een meridiaan die nauwelijks zichtbaar is in de andere. In het verleden zat er aan de rechterzijde een zonnewijzer met de “Ora alla Romana” (dat is het "Romeinse uur"), een oude manier om de tijd af te lezen gebaseerd op zes uur en niet twaalf.
Op het Piazza Mignanelli, aan de voorzijde van de ingang van de Spaanse ambassade, staat een Romeinse pilaar met het beeld van de Onbevlekte Ontvangenis, ingewijd op 8 december 1857. Elk jaar op dezelfde datum in de middag viert de Paus dit dogma door rozen rond de rechterarm van het beeld te leggen als een eerbetoon aan het werk van de brandweerlieden. Doe mee aan dit evenement om de grote toewijding van de Romeinen aan hun hemelse Moeder te ontdekken!
TIP: Als je niet van thee houdt ga dan in plaats van Babington's naar het oudste café van Rome: het historische Caffé Greco dat in 1760 in het elegante Via Condotti werd geopend.
Suggestie of feedback?