Bezienswaardigheden in Rome

Pantheon

“Twee pleinen, rijk aan historie én geheimen. De beste methode is om van de ene locatie naar de andere te gaan via verschillende routes, om er zeker van te zijn dat je alle goed bewaarde en verborgen schatten hebt bewonderd.”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

Pantheon is een tempel dat gewijd is aan alle goden van het Heidense Rome. Het werd gebouwd in 125 na Christus in opdracht van Keizer Hadrian ter vervanging van de vorige gebouwen die opgedragen waren aan Mars en Venus. Oorspronkelijk werd het gebruikt als een Heidense tempel, later als kerk en vervolgens als begraafplaats voor Italiaanse koningen (Vittorio Emanuele II en Umberto I) en de schilder uit de Renaissance Raphael (om deze reden dien je deze plek op respectvolle wijze te bezoeken).

Het ronde ontwerp is nog steeds zeer indrukwekkend omdat je het Pantheon niet kunt zien tot je aankomt bij Piazza della Rotonda waar het zich bevindt. Het gebouw is gemaakt volgens de klassieke regels van proportie: de hoogte tot de oculus (de enige ronde opening van het gebouw) en de diameter van de binnencirkel zijn gelijk, 43,3 meter. De portico heeft 16 pilaren, 8 aan de voorzijde. Op het fronton herinnert de Latijnse inscriptie aan de eerste bouw door Agrippa: Hadrian heeft zijn naam nooit op prachtige bouwwerken gezet behalve de tempel van zijn vader Trajan.

Treed binnen door de bronzen deur en ontdek het perfect ronde gebouw zonder ramen en openingen met uitzondering van de oculus van 9 meter. De koepel was de grootste in de wereld tot in 1436 de kathedraal van Florence werd gebouwd, daar werden lichtere materialen aan de top gebruikt om de structuur te ontlasten. De voornaamste bron van licht is de oculus waar de zonnestralen doorheen komen en het interieur van het gebouw verlichten. Ondanks de legende dat het nooit regent binnen in het Pantheon gebeurt dat wel degelijk! Er is een vernuftig afwateringssysteem in de vloer gebouwd.

TIP: Vergeet niet dat het Pantheon een kerk is en tegelijkertijd een begraafplaats: wees respectvol met een stil bezoek en gepaste kleding.

Suggestie of feedback?

Locatie

Adres: Piazza della Rotonda

Meer bezienswaardigheden in Rome

Bekijk alle bezienswaardigheden

Porta Portese Vlooienmarkt

“Dit is dé zondagsmarkt voor degenen die een ochtend willen doorbrengen tussen duizenden kleurrijke kraampjes. Het is de meest eenvoudige manier om je volledig onder te dompelen in de bruisende sfeer van Trastevere. ”

De Basilica van St. Petrus en de Vaticaanse Musea

“De officiële staat van Vaticaanstad is de kleinste, onafhankelijke staat in de wereld wat betreft bevolking en geografische locatie. Er zijn geen grenzen of borden waaruit blijkt dat je de grens oversteekt naar Vaticaanstad. Vreemd genoeg word je wel gecontroleerd wanneer je bij de St. Petrus basilica naar binnen wilt.”

Trevi Fontein

“Elke keer denk ik aan al de wensen die op dit plein uitgesproken zijn de laatste honderd jaar: als je terug wilt keren naar Rome moet je deze plek bezoeken!”