Bezienswaardigheden in Rome

Trevi Fontein

“Elke keer denk ik aan al de wensen die op dit plein uitgesproken zijn de laatste honderd jaar: als je terug wilt keren naar Rome moet je deze plek bezoeken!”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

De Trevi fontein is de grootste barok fontein in Rome. De fontein is maar liefst 25,9 meter hoog en 19,8 meter breed. Het is ook een evenemententheater, een achtergrond voor vele films (bijvoorbeeld de bad scène van La Dolce Vita) en de enige plek om te wensen dat je terug zult keren in deze stad door een munt in de rechterhand te nemen en over je linkerschouder te gooien.

De fontein is het eindpunt van het nog steeds werkende oude aquaduct van Aqua Virgo. Vele projecten werden bestudeerd om een monumentale fontein te maken in herinnering aan de ontdekking van de bron maar door rampen, oorlogen, beperkte middelen en bovenal, de wisseling van beschermheren werden de schema's steeds gewijzigd. Zelfs het project van Bernini werd niet voltooid. Uiteindelijk werd het ontwerp van Nicola Salvi gekozen met instemming van Paus Clemens XII en de fontein werd in de daaropvolgende 30 jaar gebouwd!

De Trevi Fontein vertegenwoordigt de God van de Zee, Neptunus die geleid wordt door Tritons. Twee paarden, eentje geïrriteerd en de andere kalm, tonen de verschillende getijen van de zee. In de hoeken zie je de ontdekking van Aqua Virgo afgebeeld en de bouw van het aquaduct door Agrippa.

Aan de rechterzijde van de fontein zie je een vaas die niet past bij het maritieme thema. Deze heet “Asso di Coppe” volgens de Romeinen, wat letterlijk vertaald Schoppen Aas betekent, want de vorm lijkt op het symbool van Italiaanse speelkaarten. Volgens de legende heeft Salvi zijn werktafel in het midden van wat nu de fontein is neergezet. In de jaren van constructie heeft hij veel kritiek gehad van inwoners. De klachten van een kapper op Via della Stamperia zal hem het meeste geïrriteerd hebben omdat hij de stenen vaas bouwde om het zicht van de kapper op zijn werkplek te blokkeren en daarom is de fontein op deze wijze vormgegeven.

TIP: Aan de rechterzijde van de fontein ligt de “Fontanina degli Innamorati” (dat is de kleine fontein van geliefden) met kruisende waterstromen. Volgens de legende zullen stellen die drinken van de twee kleine tuitjes elkaar altijd trouw blijven. Ik raad je niet aan het water te drinken maar je kan wel een selfie met jouw lieveling maken bij de fontein van geliefden!

Suggestie of feedback?

Locatie

Adres: Piazza di Trevi | Openbaar vervoer: Line A (red) of the metro, stop Barberini.

Meer bezienswaardigheden in Rome

Bekijk alle bezienswaardigheden

Bezoek de Chiostro del Bramante

“Een museum in het charmante cluster van het monumentale complex van Santa Maria della Pace.”

Porta Portese Vlooienmarkt

“Dit is dé zondagsmarkt voor degenen die een ochtend willen doorbrengen tussen duizenden kleurrijke kraampjes. Het is de meest eenvoudige manier om je volledig onder te dompelen in de bruisende sfeer van Trastevere. ”

Casa delle Letterature

“Het Huis van Literatuur is een cultureel centrum dat zich bevind in de oude Kapel van de Philippine Broeders gespecialiseerd in Italiaanse en buitenlandse literatuur van de twintigste eeuw. Lees hier een boek in je eigen taal, surf op het internet of besteed twee rustige uurtjes in het hart van Rome weg van het geluid van de stad.”