Bezienswaardigheden in Rome

Colosseum, Romeinse Forum en Palatino

“Stap terug in de tijd naar het oude Rome!”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

Het Colosseum (Colosseo) is een amfitheater dat rond 70 - 72 na Christus in opdracht werd gebouwd door Keizer Vespasian van de Flavian dynastie en werd geopend door Titus in 80 na Christus. Het heeft een elliptische vorm met een hoogste punt van ongeveer 50 meter en het binnengebied is een indrukwekkende 85 x 55 meter.

Het theater toonde gevechten met gladiators, dierengevechten en kunstmatige waterspelen voor het Romeinse volk. Er was ruimte voor 80.000 mensen die ingedeeld werden op stand, sociale klasse en geslacht. De keizer had zijn eigen comfortabele ruimte met het beste zicht. Senators en rijke Romeinen kregen de op een na beste plekken. Het grootste aantal toeschouwers zat achter hen. Vrouwen, armen en mensen zonder Romeins burgerschap moesten plaatsnemen op de slechtste rijen (bovenin).

De vechters waren gladiatoren die op verschillende wijzen uitgerust waren (pantser en wapens): Gevechten werden vaak gemanipuleerd zodat specifieke gladiatoren zouden winnen. Stel je de bange vechters eens voor die wisten dat ze zouden sterven, vrouwen die zonder hoop van overleven in de arena gegooid werden en natuurlijk de hongerige en agressieve beesten. Vreselijke vertoningen maar destijds mateloos populair.

Bezoek na het Colosseum, het naburige Romeinse Forum (Foro Romano), de plek waar triomfantelijke processies plaatsvonden, waar de Senaat de Curia bijeen riep en verkiezingen werden gehouden. Vandaag de dag kun je de ruïnes van de zes tempels, twee triomfantelijke bogen (van Titus en van Septimius Severus), drie Basilica's (één daarvan is de uitmuntende Basilica van Maxentius), de Rostra (het spreekgestoelte) en het Huis van de Vestaalse Maagden zien.

De Palentine is de heuvel waar de legende van vertelt dat Romulus zijn tweelingbroer Remus gedood heeft, omdat hij schuldig was aan het niet respecteren van zijn autoriteit over de nieuwe stad Rome. Een plek die liefhebbers van de geschiedenis niet mogen missen! Het mooiste uitzicht op zowel het Colosseum als het Forum is vanaf Capitoline Heuvel die grenst aan het gebied in het westen.

Wees de grote massa voor en spaar geld uit voor je kaartje door van tevoren je kaartje online te bestellen. Je kunt kiezen voor het gezamenlijke ticket voor drie monumenten, geldig voor twee dagen. 

TIP: Neem op warme zomerdag een fles water en een pet mee en draag comfortabele schoenen.

Suggestie of feedback?

Locatie

Adres: Piazza del Colosseo | Openbaar vervoer: B Line (blue) Metro Station Colosseum. Bus Lines: 75 - 81 - 673 - 175 - 204. Tramway line 3.

Meer bezienswaardigheden in Rome

Bekijk alle bezienswaardigheden

Pantheon

“Twee pleinen, rijk aan historie én geheimen. De beste methode is om van de ene locatie naar de andere te gaan via verschillende routes, om er zeker van te zijn dat je alle goed bewaarde en verborgen schatten hebt bewonderd.”

De Basilica van St. Petrus en de Vaticaanse Musea

“De officiële staat van Vaticaanstad is de kleinste, onafhankelijke staat in de wereld wat betreft bevolking en geografische locatie. Er zijn geen grenzen of borden waaruit blijkt dat je de grens oversteekt naar Vaticaanstad. Vreemd genoeg word je wel gecontroleerd wanneer je bij de St. Petrus basilica naar binnen wilt.”

Spaanse Trappen

“De wisseling van heersers en beschermheren, koningen en pauzen hebben de geschiedenis van Rome sterk beïnvloed. Op het plein met de Spaanse Trappen kun je dit zien in de mengelmoes van Franse, Spaanse en Engelse invloeden. Het is een fascinerende plek die geliefd is bij schrijvers en dichters en...liefhebbers van thee en koffie!”