Rome

Praktische Tips in Rome

Jouw lokale TIX-gids: Monica Nardella
  • Leer enkele woordjes Italiaans om mensen te groeten en naar informatie te vragen.
  • Let op wanneer je de straat oversteekt, zelfs bij een oversteekplaats.
  • Boek je tickets voor musea online om lange rijen te voorkomen en, als dat niet mogelijk is, bezoek ze vroeg in de ochtend om de hitte en menigtes te ontlopen tijdens piekuren. Onthoud dat Openbare Musea gratis te bezoeken zijn op elke eerste zondag van de maand maar onthoud ook dat je niet alleen zult zijn!
  • Haal je Euro's uit de geldautomaten voor de beste wisselkoers.
  • De uitdrukking “pane e coperto” verwijst naar een kleine prijs per persoon voor het brood dat naar je tafel wordt gebracht. Neem deze gewoonte in acht en voel je niet beledigd wanneer het berekend wordt, zelfs als je het brood niet hebt gegeten.
  • Laat een fooi achter aan de hand van de rekening. Vraag om een rekening waar alle bestellingen op vermeld staan, niet alleen het totaal en geef een passende fooi, een paar euro in een pizzeria of trattoria en een paar centen in café's.
  • Let op je bezittingen en geld, in het bijzonder wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer of wanneer je in drukke toeristengebieden bent.
  • Zorg dat je wat contant geld bij je hebt want niet alle monumenten, musea of restaurants accepteren creditcards.
  • In het stadscentrum kun je de hele dag door eten maar buiten de gebaande paden moet je er rekening mee houden dat restaurants niet de hele dag open zijn. Over het algemeen serveren zulke plaatsen lunch tussen 13.00 en 14.30 en diner van 20.30 tot 22.00. Sommige zaken zullen buiten deze tijden open zijn, maar de lokale bewoners zullen voor deze tijdstippen niet arriveren dus je kunt rekenen op alleen eten of, als je geluk hebt, met een andere reiziger die deze informatie niet had.
  • Houd de kalender in de gaten voor de afspraken van de Paus om er zeker van te zijn dat hij in Rome is tijdens jouw verblijf.
Suggestie of feedback?

Meer in Rome

Bekijk alle tips

Do's en Don'ts

Do's als je in Rome bent:

Openbaar Vervoer in Rome

“Het centrum van Rome is niet enorm groot dus je kunt met gemak het centrum te voet bewonderen. Maar de stad heeft ook een goed netwerk van bussen en trams en twee metrolijnen om je schoenzolen te sparen.”

Winkel Openingstijden en Betaling

“Het beste van Rome is dat terwijl je aan het winkelen bent in de historische stad je tegelijkertijd kunt genieten van een artistieke tour en Italiaans eten.”