Rome

Openbaar Vervoer in Rome

Jouw lokale TIX-gids: Monica Nardella

In Rome is de Metro de beste manier om jezelf snel voort te bewegen binnen de stad want het verbindt alle grote bezienswaardigheden. Je kunt ook de openbare bussen en een aantal tramlijnen gebruiken, die andere strategische gebieden in de stad met elkaar verbinden. 

Metro
De Metropolitana (Metro) heeft twee lijnen die interessant zijn tijdens een bezoek aan Rome, Lijn A (Rood) van Battistini in het Noord-Westen naar Anagnina in het Zuid-Oosten, Lijn B (Blauw) van Laurentina in het Zuiden tot Rebibbia in het Noord-Oosten. Beide lijnen kruisen bij Station Termini, het centrale treinstation van de stad. Alle lijnen rijden van 5.30 uur in de ochtend tot 23.30 uur in de avond (tot 1.30 uur in de ochtend in het weekend), behalve Lijn C die stopt om 21.00 uur in de avond (18.30 uur in het weekend).

De lijnen stoppen bij de volgende bezienswaardigheden:

  • Lijn A: Barberini, Spaanse Trappen en Piazza della Repubblica
  • Lijn B: Colosseum, Circus Maximus en Tiburtina. 

Bus en Tram
Het netwerk van bussen en trams rijdt van 5.30 uur in de ochtend tot 0.30 uur de volgende ochtend. Een beperkt aantal buslijnen rijden ook in de nacht van 0.30 uur in de ochtend tot 5.30 uur in de ochtend. Bezoek de officiële website voordat je gaat reizen, met name als je buiten kantooruren reist. De elektrische bussen nrs. 116, 117 en 119 zijn handig om door de nauwe straatjes van het historische centrum te reizen omdat ze kleiner zijn dan de standaard bussen. De routes en haltes staan op deze kaart. Neem het mee!

De randgebieden van de stad zijn verbonden middels lokale treinen die door ATAC beheert worden en ze verbinden Roma-Lido, Roma-Giardinetti en Roma-Viterbo met elkaar. 

Tickets
Een los kaartje, "Metrebus", kost €1,50 en is geldig op alle vormen van openbaar vervoer voor 100 minuten (met uitzondering van de metro waar het maar voor één richting geldig is). Kinderen tot 10 jaar mogen gratis meereizen met een volwassene. Kaartjes worden verkocht bij verkoopautomaten en grote busstations maar ook bij krantenkiosken en café's met een vergunning voor sigarettenverkoop. Zorg dat je voor het instappen een kaartje koopt.

Het is belangrijk om je kaartje te valideren. Bij het metrostation wordt je kaartje automatisch gevalideerd wanneer je de slagboom passeert, op bussen en trams moet je dat zelf doen bij de gele apparaten, meerdaagse kaartjes hoef je alleen bij aanvang te valideren. Als je reist met een ongestempeld of verlopen kaartje riskeer je een boete van €50.

Je kunt ook kiezen voor een Metro&Bus Kaart (niet geldig voor de Rome Op-en-Af toerbussen en van/naar luchthavens). Je kunt kiezen uit een dagpas voor €6, een driedaagse pas voor €16,50 en een zevendaagse pas voor €24. Deze passen zijn geldig vanaf het moment van stempelen en kunnen niet gepauzeerd worden. Houd er rekening mee dat het tellen van de dagen niet gebaseerd is op 24 uur maar op kalenderdagen. Dus als je bijvoorbeeld een dagpas activeert in de middag zal het alleen geldig zijn tot middernacht.

Je kunt ook kiezen voor de toerist vriendelijke Roma Pass  waarmee je niet alleen al het openbaar vervoer kunt gebruiken maar het geeft ook gratis toegang tot musea of met korting. Dit kaartje kost €28 voor een tweedaagse pas en €36 voor een driedaagse pas.

Taxis
De officiële taxi's van Rome hebben een vergunning van de Stad van Rome (het nummer staat op de binnenzijde van de deur), hebben altijd een meter en een taxi-bordje op het dak. De prijzen van en naar luchthavens zijn vastgesteld terwijl ritten in de stad via de meter lopen. Om een taxi te bellen vanuit Rome bel je naar +39 6 3570, +39 6 6645, +39 6 4994, +39 6 8822 of +39 6 0609.

Er zijn twee grote treinstations in Rome: Roma Termini Station, het hoofdstation aan de oostelijke zijde van het stadscentrum en het volledig gerenoveerde Tiburtina Station die in directe verbinding staat met het stadscentrum via Metrolijn B. Beide stations hebben winkels, restaurants, boekwinkels, café's en vele andere diensten.

Suggestie of feedback?

Meer in Rome

Bekijk alle tips

Praktische Tips in Rome

“Geniet van je verblijf met enkele tips van een lokale bewoner want Rome kan een doolhof zijn en de Romeinse bevolking kan heel "creatief" zijn met het overkomen van obstakels. Voor ons is het leven als een spiegel: als je glimlacht, zal het naar je terug glimlachen! Lach naar het leven!”

Luchthaven vervoer Rome

“Zorg dat je bij de luchthavens alleen de officiële witte taxi's neemt, onder licentie van de Stad van Rome (en niet de Stad van Fiumicino want zij hanteren andere tarieven) met het bordje "taxi" op het dak. De ritprijs naar het stadscentrum staat vast; als je ergens ander heen moet controleer dan altijd dat de meter loopt.”

Veiligheid in Rome

“Rome is geen gevaarlijke stad. Het grootste probleem wat toeristen betreft zijn zakkenrollers. Gebruik je gezond verstand en je zult geen problemen ondervinden!”