Rome

Veiligheid in Rome

Jouw lokale TIX-gids: Monica Nardella

Net als in vele andere grote steden bestaat ook in Rome het risico om prooi te worden van zakkenrollers. Ze zijn het meest actief in drukke toeristengebieden zoals het ColosseumPantheonTrevi Fontein en Vaticaanstad. Mijn advies is je geld en waardevolle documenten in een geldriem onder je kleren te dragen. Gebruik geen grote handtassen of rugzakken of draag ze aan de voorzijde! Zakkenrollers mengen zich in de menigte: ze werken in groepen (zowel mannen als vrouwen!) en doen alsof ze een kaart bestuderen om op toeristen te lijken maar ze zijn het niet dus trap er niet in!

Er is één specifieke techniek die zakkenrollers de laatste tijd gebruiken in de metro. Wanneer de deur van een vertrekkend voertuig sluit, zal één persoon de deur blokkeren en proberen te openen zodat hij naar binnen kan. Normaal gesproken helpen mensen om die persoon binnen te krijgen maar op dat moment van afleiding zal de medeplichtige jouw bezittingen stelen. De beste manier om dit te voorkomen is uit de buurt te blijven van de deuren en goed op je spullen te letten.

Het verkeer in Rome is vaak overbelast. Naast auto's en bussen rijden er veel brommers tussen het verkeer door. Het komt vaak voor dat de bestuurders van brommers ongedisciplineerd zijn dus wees voorzichtig wanneer je straten wilt oversteken en kijk in beide richtingen, zelfs bij specifieke oversteekplaatsen.

Bedelaars en straatventers kunnen vervelend zijn maar zijn meestal niet gevaarlijk. Weiger resoluut en je zult geen problemen ondervinden. In sommige stations wachten bedelaars (vaak vrouwen met kinderen) bij de verkoopapparaten om een tip te ontvangen: je kunt ze het beste negeren.

Gebieden rond hoofdstations (met name Termini en Tiburtina) kunnen in de avond gevaarlijk zijn en zelfs met regelmatige politiecontroles is het beter hier na zonsondergang niet meer te lopen.

Suggestie of feedback?

Meer in Rome

Bekijk alle tips

Luchthaven vervoer Rome

“Zorg dat je bij de luchthavens alleen de officiële witte taxi's neemt, onder licentie van de Stad van Rome (en niet de Stad van Fiumicino want zij hanteren andere tarieven) met het bordje "taxi" op het dak. De ritprijs naar het stadscentrum staat vast; als je ergens ander heen moet controleer dan altijd dat de meter loopt.”

Do's en Don'ts

Do's als je in Rome bent:

Winkel Openingstijden en Betaling

“Het beste van Rome is dat terwijl je aan het winkelen bent in de historische stad je tegelijkertijd kunt genieten van een artistieke tour en Italiaans eten.”