Rome

Do's en Don'ts

Jouw lokale TIX-gids: Monica Nardella

Do's als je in Rome bent:

  1. Eet als een lokale bewoner: kies "trattorias" waar locals zitten. De regel is eenvoudig: als er alleen een menu in het Italiaans is en er staan geen foto's op, dan zit je goed!
  2. Neem een aperitief op één van de prachtige terrassen met uitzicht op Rome: je zult je als een Romeinse Keizer voelen die uitkijkt op de Eeuwige Stad!
  3. Boek een avondbezoek naar de Cappella Sistina in het Vaticaans Museum: je ontloopt de mensenmassa en hebt de unieke gelegenheid de charmante tuin met fakkels verlicht te zien!
  4. Doe mee met de Pauselijke Audiëntie (op het St Petrus Plein, St Petrus Basilica of de Audiëntieruimte) om de zegen te ontvangen en samen te bidden; elke woensdagochtend (vanaf 10.30 uur of 10.00 uur in de zomer). Een reservering (gratis) voor deze Audiëntie is om organisatorische redenen vereist.
  5. Doe net als de lokale bevolking en bezoek één of meerdere markten. De Romeinen houden van markten en ze bieden voor ieder wat wils: fruit en groente, etnische gerechten, bloemen, kleding, accessoires, vintage en nog veel meer!
  6. Koop een ticket om een intense voetbalwedstrijd bij te wonen in de opwindende omgeving van het Stadio Olimpico (probeer tickets te bemachtigen voor de lokale derby Lazio tegen Rome voor de beste ervaring);
  7. Ga een dag winkelen in één van de vele winkelcentra in Rome of bij één van de outlets (eenvoudig te bereiken met de speciale pendelbussen);
  8. Geniet van het vreemde perspectief van de St Petrus Koepel in Via Piccolomini! Hoe dichterbij je bij de Basilica komt, hoe kleiner die lijkt. Wanneer je verder weg loopt lijkt de koepel steeds groter te worden. Een optische illusie door het perspectief. In de avond ziet dit er werkelijk magisch uit!
  9. Neem de glazen lift in het Vittoriano complex om bij het terras te komen. Daar kun je genieten van een onvergetelijk 360 graden zicht over Rome! Met dank aan de borden die de bezienswaardigheden aanwijzen in de horizon (in het Engels) weet je ook precies waar je naar kijkt!
  10. Neem een dubbeldekker bus om Rome vanaf de weg te ontdekken. Kies uit verschillende routes en spring op en af wanneer jij dat wilt!

Don'ts als je in Rome bent:

  1. De monumenten, kerken, palazzo's en fonteinen zijn erfgoed die van ons allen zijn: bekladder ze niet met teksten die het marmer of de oude oppervlakken permanent kunnen beschadigen.
  2. Dames, de kiezelstenen in Rome kunnen funest zijn voor je schoenen! Dus, doe jezelf een plezier tijdens je wandelingen overdag en draag geen hakken.
  3. Draag geen ongepaste kleding als je kerken bezoekt. Het zijn heilige plekken, dus vergeet niet een sjaal mee te nemen om je schouders te bedekken en zorg dat je benen ook bedekt zijn. Dit verzoek geldt voor zowel mannen als vrouwen: het kan zijn dat je niet binnen mag als je niet netjes gekleed gaat.
  4. Pas op voor illegale taxi's: wanneer je aankomt op de luchthaven, in het treinstation of zelfs tijdens een wandeling in de stad. Ga niet in discussie met illegale chauffeurs die je aanspreken maar bedank ze en besteed er verder geen aandacht aan. Controleer voordat je instapt of de taxi een vergunning en een meter heeft.
  5. Wees behoedzaam voor onofficiële gidsen: wanneer je aankomt in Vaticaanstad of bij het Colosseum en het Romeinse Forum is er een goede kans dat je aangesproken wordt door "gidsen" die je individuele of privé tours aanbieden. Sla dit aanbod af of wees gewaarschuwd dat deze tours je meer zullen kosten dan een regulier kaartje om de bezienswaardigheden te bezoeken maar het ergste is; de meeste onofficiële gidsen zijn niet professioneel ingesteld en het ontbreekt ze aan kennis die een gids juist waardevol maakt.
  6. Straatventers zullen je allerlei prullaria aanbieden (paraplu's, rozen, armbandjes): als je geen interesse hebt moet je dit zeker niet kopen, sla het aanbod beleefd maar resoluut af. Wees gewaarschuwd dat het niet toegestaan is om nagemaakte tassen te kopen.
  7. Gooi geen munten in elke fontein in Rome. De enige "echte" magische fontein in de stad is de Trevi fontein.
  8. Het water dat uit de openbare fonteinen stroomt is meestal in orde (tenzij er "non potabile" staat wat "niet om te drinken" betekent). Dus, neem een fles mee in je tas en vul deze bij de straatfonteintjes. Koop geen water in kleine kiosken want die zijn te duur, ga liever naar de markt als je de voorkeur geeft aan flesjes water.
  9. Eet nooit je panini (broodje), gelato (schepijs) of pizza op de Spaanse Trappen! Je mag hier alleen zitten om naar toeristen te kijken. Voor de lokale bevolking is het een ongeschreven regel om hier niet eten.
  10. Wees gewaarschuwd: de prijzen van de consumpties in café's zijn afhankelijk van de locatie waar je gaat zitten. Vergelijk de prijzen of kies een plekje om de hoek van de hoofdpleinen!
Suggestie of feedback?

Meer in Rome

Bekijk alle tips

Openbaar Vervoer in Rome

“Het centrum van Rome is niet enorm groot dus je kunt met gemak het centrum te voet bewonderen. Maar de stad heeft ook een goed netwerk van bussen en trams en twee metrolijnen om je schoenzolen te sparen.”

Praktische Tips in Rome

“Geniet van je verblijf met enkele tips van een lokale bewoner want Rome kan een doolhof zijn en de Romeinse bevolking kan heel "creatief" zijn met het overkomen van obstakels. Voor ons is het leven als een spiegel: als je glimlacht, zal het naar je terug glimlachen! Lach naar het leven!”

Veiligheid in Rome

“Rome is geen gevaarlijke stad. Het grootste probleem wat toeristen betreft zijn zakkenrollers. Gebruik je gezond verstand en je zult geen problemen ondervinden!”