Wijken in Rome

Piazza Navona & Campo de' Fiori

“In dit district bevinden zich de meeste toeristenattracties: ik vind het leuk om de schilderijen van de artiesten op Piazza Navona te bekijken, rond te snuffelen tussen de kraampjes van de kleurrijke markt die op Campo de' Fiori staat en het andere indrukwekkende symbool van het oude Rome te bewonderen, namelijk het Pantheon.”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

Dit is een mooi gebied waar je op elke hoek een monument tegen zult komen. Het gigantische Piazza Navona (Navona Plein) heeft zijn omvang te danken aan het Stadium of Domitian dat hier voorheen stond en werd gebruikt voor atletische competities. Vandaag de dag biedt Piazza Navona met kerst plaats aan een zeer populaire openluchtmarkt met vele kraampjes die traditionele kerststallen, gekleurde lichtjes, versieringen, speelgoed en typisch gebakjes verkopen. Het hele jaar door staat het plein bekend om de voornaamste bezienswaardigheden; Bernini’s fontein “van de Vier Rivieren” (Nijl, Danube, Ganges en Rio de la Plata) en de kerk Sant’Agnese in Agone. De enorme stroom aan toeristen zijn de ideale afzetmarkt voor straatartiesten die ter plekke portretten en karikaturen tekenen. Gedurende het jaar kun je door het buitengewone artistieke erfgoed lopen en de straatartiesten geven een bijzondere sfeer aan het plein. Je kunt ook altijd een kop koffie of cappuccino drinken bij één van de café's buiten.

Maar het beste moment om Piazza Navona te bezoeken is absoluut tijdens de kerstperiode en dan zeker tijdens Driekoningen. De feestelijke sfeer is wonderbaarlijk met kerstliederen, de geur van grote, warme donuts en de lichten van de carrousel. De markt eindigt met Driekoningen, de dag die in Italië "La Befana" heet, een traditioneel feest ter ere van een persoon afgebeeld als een oude vrouw die vliegt op een bezem. Je zult deze niet alleen vinden op de kraampjes met de kerstman maar je krijgt ook de kans een echte heks rond te zien lopen op het plein die kinderen zal "betoveren".

In Campo de Fiori wordt er dagelijks een markt georganiseerd met een aparte charme. De markt biedt bloemen, kruiden, fruit, groenten en de laatste jaren ook goedkope cadeautjes in de ochtend (behalve op zondag). "Flori" betekent Bloemen: oorspronkelijk kon je hier alleen bloemen voor de tuin kopen. Het plein ademt een heerlijke sfeer met of zonder de kraampjes dankzij de elegante palazzos die gebouwd werden rond het plein. Wederom een perfecte plaats om te genieten van het moment terwijl je een kop koffie drinkt.

In het centrum van Campo de' Fiori staat een beeld van Giordano Bruno, een filosoof die werd veroordeeld als ketter voor zijn theorieën en hij werd hier publiekelijk geëxecuteerd. Het bronzen beeld staat hier ter nagedachtenis aan deze donkere periode van de Italiaanse geschiedenis. Vanaf zowel Piazza Navona als de Campo de' Fiori is het een ontspannende wandeling naar een ander hoogtepunt: het Pantheon.

Het Pantheon is een goed geconserveerde Romeinse tempel die opgedragen is aan de goden van het Heidense Rome. Loop langs de portico en de deur en ontdek het perfect ronde gebouw met een centrale opening (genaamd "oculus") naar de hemel. De legende vertelt dat de Oculus op zo'n manier gebouwd werd dat regen niet binnen kon dringen, maar dat is niet juist. Wanneer het regent komt het ook binnen in het Pantheon maar de vloer is een beetje bol waardoor het water wegstroomt dankzij een effectief afwateringssysteem.

Tot 1436, toen de Kathedraal van Florence werd gebouwd, was het Pantheon de grootste koepel in de wereld met een hoogte en een diameter van 43 meter. De Romeinen toonden hun uitzonderlijke expertise voor architectuur omdat ze verschillende materialen gebruikten om deze koepel te bouwen zonder dat deze instort.

Doen in Piazza Navona & Campo de' Fiori:

  • Neem een pose aan voor een portret of karikatuur in Piazza Navona: Je zult thuiskomen met een bijzonder souvenir!
  • Rust uit tijdens een cappuccino op een zonnige dag, terwijl je kijkt naar de mensen die winkelen op de markt van Campo de' Fiori.
  • Proef een verse fruitsalade gekocht op de straatmarkt of een stomende hete pizza in een historische bakkerij.
  • Breng de avond door in Campo de' Fiori terwijl je een cocktail drinkt met de lokale bevolking.
  • Wandel van het Pantheon naar Piazza Navona en rust uit op Piazza Sant'Eustachio in het oude café "Sant'Eustachio" dat hier sinds 1938 gevestigd is!
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Rome

Bekijk alle wijken

Vaticano & Prati

“Besteed minstens een halve dag in Vaticaanstad en eindig bij één van de meest indrukwekkende uitkijkpunten in Rome: de Monte Mario Heuvel.”

Noord Rome

“Dit is het Groene- en Kunstdistrict met twee grote parken en twee moderne gebouwen waar je hedendaagse kunst in Rome kunt ontdekken: het MAXXI Museum en Auditorium!”

Aventino & Testaccio

“Dit enorme district blijft een onbekende plek voor toeristen. De combinatie van elegante woningen, oude ruïnes, middeleeuwse kerken, uitmuntende uitzichten en opvallende monumenten (bijvoorbeeld een piramide) zal je blijven verbazen!”