Wijken in Rome

Aventino & Testaccio

“Dit enorme district blijft een onbekende plek voor toeristen. De combinatie van elegante woningen, oude ruïnes, middeleeuwse kerken, uitmuntende uitzichten en opvallende monumenten (bijvoorbeeld een piramide) zal je blijven verbazen!”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

De onafhankelijke districten Aventino en Testaccio liggen aan de zuidelijke zijde van het stadscentrum van Rome en bieden twee bijzondere bezienswaardigheden: Terme di Caracalla en Circo Massimo. Zoals geen enkel ander gebied in Rome bieden deze districten een combinatie van alle eigenaardigheden van de stad: archeologische terreinen, elegante woonwijken maar ook de normale arbeidsklasse wijken, bruisend nachtleven en een sterke culinaire roeping waarmee het district een paradijs voor fijnproevers is.

Verleden en heden komen perfect samen in dit district waardoor het de ideale plek is om een aparte dag in Rome te beleven voor nieuwsgierige toeristen. Geniet van een wandeling in weelderige, groene parken met indrukwekkende panoramische uitzichten en spirituele paden langs oude kerken, besteed tijd in één van de levendige culturele centra of adem de echte en oprechte sfeer van Rome in bij de restaurants die je een creatief menu bieden met respect voor traditie.

Aventino
Een bezoek aan de Rozentuin, op de Aventine Heuvel, is een ware opluchting als je enkele dagen in het centrum van Rome hebt doorgebracht. Het Oranje Bos (Giardini degli Aranci) is een prachtig afgebakende kloosterboomgaard met een adembenemend panoramisch uitzicht terwijl het Sleutelgat een uitzonderlijk uitzicht biedt op de Basilica van St. Petrus. Voor je bij Caracalla aankomt krijg je de gelegenheid het oude Romeinse stadion voor wagenrennen te zien (heb je ooit die grandioze Ben Hur film gezien?).

 

Terme di Caracalla
Dit gebied is erg populair bij de lokale bevolking die hier komt voor een rustgevende wandeling. Het adembenemende complex van de Caracalla Baden is de perfect plek om in de zomer onder de sterrenhemel van het opera seizoen te genieten tussen de goed bewaarde ruïnes. Ze behoren tot één van de beste voorbeelden van Romeinse baden waar je de drie typische kamers kunt bewonderen (frigidarium, een koud bad, tepidarium, een lauwwarm bad en calidarium, een warm bad) en kunt ontdekken dat deze plek werd gebruikt voor hygiëne en voor sociale doeleinden (er waren bibliotheken en prachtige tuinen om doorheen te wandelen).

Circo Massimo
Romeinen organiseerden vele openbare spelen (tot maar liefst 135 dagen van het jaar werden besteed aan "ludi" ofwel "spelen"). Ze konden kiezen tussen het Colosseum en het Stadion van Domitian maar voor ludi op grote schaal was de indrukwekkende Circo Massimo met een ongelofelijke 620 meter in lengte en 120 meter in breedte de beste locatie. Er is nu gras gegroeid en het is begaanbaar voor het publiek.

Testaccio
Dit district ligt aan de rand van een oud terrein en ademt een onbedorven en minder toeristische sfeer uit. Het is met name bekend bij lokale bewoners die de Italiaanse keuken waarderen zonder de modieuze flair. Uniek voor Testaccio is de Piramide van Cestius, een echte piramide naar Egyptische stijl waar de Romeinse praetor begraven ligt. Een zeer bijzondere begraafplaats is de Acattolico (die niet Katholiek is) waar Protestantse inwoners (zoals de Engelse dichters), aristocraten die stierven tijdens hun Grote Tour in Italië, geleerden en ook niet-Katholieke Italiaanse politici, vredig rusten.

Testaccio is ook de plek waar de authentieke keuken van Rome met een draai wordt geprezen. Het personeel van het slachthuis die hier ooit leefde creëerden van goedkopere stukken vlees creatieve gerechten om ze smakelijker te maken. Die creatieve draai kan nog steeds in de keuken van dit district geproefd worden. Naast het eten in één van de vele "trattorias", heeft Testaccio ook een leuk en levendig nachtleven met een keuze uit café's, jazz clubs, after-dinner bars en disco's.

Doen in Aventino en Testaccio:

  • Ga in april en mei naar de Rozentuin om de meerkleurige bloemen te bewonderen en voor een ontspannende pauze.
  • Bezoek, met respect, de niet-Katholieke begraafplaats om de gedenkstenen te bekijken en ontdek de kleurrijke en elegante graven van de artiesten.
  • Breng tijd door in de authentieke kruideniersmarkt in Testaccio.
  • Beklim de Monte dei Cocci, een kunstmatige heuvel die dateert uit het Oude Rome. Het is gemaakt uit gebroken aardewerk die ze voorheen op dezelfde plek wierpen waardoor deze heuvel ontstond.
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Rome

Bekijk alle wijken

Garbatella

“Een aangenaam district om het dorpse leven van Rome te ervaren waar de eigenaar van de kruidenierswinkel zijn klanten nog steeds bij de voornaam noemt.”

Oost Rome

“Een etnische markt in het hart van de stad en dichtbij de fabuleuze Basilica van Sint Johannus in Lateran. Een mengelmoes die het kwartier heel bijzonder maakt!”

Colosseo & Monti

“Ik word altijd overdonderd door emoties wanneer ik in dit gebied loop want je kunt de historie van het Oude Rome hier voelen dankzij de goede staat van vele gebouwen.”