Wijken in Rome

Stadscentrum

“Ik houd van het centrum van Rome omdat je hier een groot aantal meesterwerken kunt bewonderen uit de Renaissance en Barok periodes (kerken, musea, fonteinen, palazzo's) maar tegelijkertijd ook de glinsterende ruiten van luxueuze winkels.”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

Het historische stadscentrum, of Centro Storico, is het hart van Rome. Hier ligt zowel het Tridente district als Via Veneto. De naam "Tridente" komt van de drie straten, Via del Babuino, Via del Corso en Via di Ripetta, die lopen vanaf het magnifieke Piazza del Popolo helemaal naar Piazza Venezia.

In het stadscentrum zul je elegante "pallazo's", kerken, boetieks van modieuze ontwerpers en vele plakkaten op de muren van gebouwen tegenkomen die herinneren aan de beroemde dichters die hier gewoond hebben zoals Keats, Goethe en Shelley.

Een straat die je niet mag missen is Via Margutta. Deze straat is een waar openluchtmuseum en werd beroemd door enkele scènes uit de film "Roman Holiday" (waar journalist Joe woonde). Piazza di Spagna is nog een bezienswaardigheid die je zeker moet bezoeken. In de lente worden de 135 Spaanse Trappen van dit plein bedekt met duizenden bloemen (meestal Azalea's). Aan de basis van de trap kun je de Barokke fontein genaamd Barcaccia bewonderen (letterlijk "lelijke boot"). Aan de top is er de Trinità dei Monti Kerk.

Vanaf Piazza di Spagna kom je na een korte wandeling bij Via Veneto, het symbool van de Roomse Dolce Vita! Echter, de winkels hier zijn alleen te bezoeken voor een beperkt aantal kopers. Op de Via Veneto kun je de Kerk van Santa Maria della Concezione bezoeken waar je in de grafkelder honderden botten zult zien van de kapucijners die in het naastgelegen klooster woonden! Is dat luguber? Ja uiteraard, omdat er veel botten werden gebruikt met decoratieve doeleinden in de kleine kapellen en in het plafond.

Ga een stukje terug naar Piazza Barberini en bezoek de beroemde Trevi Fontein. De mythe vertelt dat het water van de fontein afkomstig is uit een bron die ontdekt werd door Romeinse soldaten in de achttiende eeuw voor Christus die het konden vinden dankzij de gedetailleerde begeleiding van een jong meisje. De Romeinen bouwden onmiddellijk een aquaduct (de oudste nog functionerende) wat het "aqua virgo" (maagdelijke water) van dertien kilometer afstand naar de stad verplaatste.

Bezoek Piazza Venezia waar in 1885 het extravagante Vittoriano Monument gebouwd werd. De bewoners van Rome waren nooit echt gecharmeerd van dit bouwwerk, in het bijzonder omdat een groot deel van de Capitoline Heuvel en een middeleeuwse wijk verwoest moest worden om dit nieuwe bouwwerk te realiseren.

Doen in het Stadscentrum:

  • Neem de tijd om de tweeling kerken te bezichtigen op Piazza del Popolo en ontdek de kleine verschillen in beide gebouwen;
  • Bezoek één van de luxueuze boetieks om een echte Italiaanse jurk te kopen;
  • Neem de lift, bij het Vittoriano Monument, naar de bovenste verdieping en geniet van het 360 graden panoramische uitzicht over Rome;
  • Geniet van een lichte en gezonde Mediterraanse lunch bij één van de vele Italiaanse restaurants;
  • Werp een munt in de Trevi Fontein met je rechterhand over je linkerschouder zodat je verzekerd bent van een volgend bezoek aan Rome.
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Rome

Bekijk alle wijken

Colosseo & Monti

“Ik word altijd overdonderd door emoties wanneer ik in dit gebied loop want je kunt de historie van het Oude Rome hier voelen dankzij de goede staat van vele gebouwen.”

Aventino & Testaccio

“Dit enorme district blijft een onbekende plek voor toeristen. De combinatie van elegante woningen, oude ruïnes, middeleeuwse kerken, uitmuntende uitzichten en opvallende monumenten (bijvoorbeeld een piramide) zal je blijven verbazen!”

Trastevere

“Bruisend nachtleven in een pittoreske omgeving. Dit is één van de favoriete plekken van de lokale bevolking om 's avonds rond te hangen.”