Wijken in Rome

Noord Rome

“Dit is het Groene- en Kunstdistrict met twee grote parken en twee moderne gebouwen waar je hedendaagse kunst in Rome kunt ontdekken: het MAXXI Museum en Auditorium!”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

De chique wijken PincianoParioli Flaminio omsluiten de noordelijke zijde van het Stadscentrum, dat hier eenvoudigweg Noord Rome wordt genoemd. Kenmerkend voor het gebied zijn de vele elegante villa's die omringd worden door grote, groene tuinen.

Er zijn twee grote parken om te ontdekken in Noord Rome, Villa Borghese, dichtbij de Piazza del Popolo, en Villa Ada enkele kilometers verder naar het Noorden. Zodra de zon onder is zijn beide parken favoriete ontmoetingsplekken voor zowel Romeinen als toeristen om hier te picknicken, met een wandel of fietstour mee te doen of een boot te huren (in het park, in Via dell’Uccelliera, kun je bij AscolBike een stadsfiets, mountainbike, babyfiets en elektrische "risciò" huren; in Via dell’Aranciera kun je een romantische roeiboot huren om door het kleine meer te roeien). Villa Ada heeft ook een zeer zeldzame metasequoia plant in het park die uit Tibet afkomstig is.

Naast de weelderige groene parken zijn er ook twee interessante en prachtige hedendaagse gebouwen om te bekijken: de MAXXI Art Gallery (wat tevens een archief, bibliotheek en mediatheek is), ontworpen door archistar Zaha Hadid en het Auditorium ontworpen door Renzo Piano. Het laatst genoemde is de voornaamste plek voor concerten in Rome met drie concertgebouwen en een open lucht arena voor maar liefst 3000 bezoekers.

Sportliefhebbers kunnen terecht in Flaminio stadion en de Foro Italico, een sportcomplex gebouwd in Italiaanse Fascistische architectuur en daarom ook het "Mussolini forum" genoemd. In het Foro kun je de Stadio Olimpico, het zwemstadion en een tenniscentrum zien.

Doen in Noord Rome

  • Bekijk de kalender van Villa Ada waar je muziekfestivals van wereldklasse kunt bijwonen.
  • Ga in het Foro naar het Stadion van Marmer (gratis toegang), een complex van treden en standbeelden van atleten die allemaal uit Carrara marmer vervaardigd zijn!
  • Bewonder het grote voetgangersgebied in het hart van Villa Borghese genaamd Piazza di Siena waar sinds 1926 een internationale ruitercompetitie wordt gehouden. Het evenement (dat plaatsvindt in mei en oktober) staat bekend als Internationale Paardenshow Piazza di Siena. Waarom Siena? Omdat de Toscaanse stad de geboorteplaats was van de Borghese familie die het gebied heeft gebouwd om een Romeinse Palio te creëren.
  • Op warme avonden in de zomer biedt het Victoriaanse Silvano Toti Globe Theater een zeer interessant aanbod van opera's. Het theater, gemaakt van hout, is rond en biedt plaats aan maximaal 1200 toeschouwers.
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Rome

Bekijk alle wijken

Colosseo & Monti

“Ik word altijd overdonderd door emoties wanneer ik in dit gebied loop want je kunt de historie van het Oude Rome hier voelen dankzij de goede staat van vele gebouwen.”

Garbatella

“Een aangenaam district om het dorpse leven van Rome te ervaren waar de eigenaar van de kruidenierswinkel zijn klanten nog steeds bij de voornaam noemt.”

Piazza Navona & Campo de' Fiori

“In dit district bevinden zich de meeste toeristenattracties: ik vind het leuk om de schilderijen van de artiesten op Piazza Navona te bekijken, rond te snuffelen tussen de kraampjes van de kleurrijke markt die op Campo de' Fiori staat en het andere indrukwekkende symbool van het oude Rome te bewonderen, namelijk het Pantheon.”