Wijken in Rome

Romeinse Ghetto

“Ondanks de sombere historie van het Romeinse Ghetto is dit vandaag de dag de plek waar de lokale bevolking graag hun vrije tijd doorbrengt en geniet van de uitmuntende Joodse keuken.”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

Het oude Romeinse Ghetto ligt in het zuidoosten van Campo de’ Fiori. Dit district werd in 1555 opgericht door Paus Paul IV waarmee het één van de oudste ghettos ter wereld is (het ghetto van Venetië is nog ouder). De Joden moesten in dit kleine gebied aan de rivieroever van de Tiber wonen en door de eeuwen heen was deze gemeenschap het mikpunt van discriminatie en armoede. De lokale keuken was slecht, gebaseerd op simpele gerechten zoals vis uit de nabij gelegen rivier en groenten. Toentertijd had niemand kunnen denken dat dit het begin zou zijn van één van de meest gewaardeerde en verfijnde keukens zoals we die nu kennen.

Maak een aangename wandeling door dit kwartier om de Synagoge en de kerken te bezoeken, bekijk de fonteinen en bewonder de Romeinse ruïnes van Portico d’Ottavia. Het beste moment om deze ruïnes te bezoeken is in de avond wanneer de verlichting een extra dimensie toevoegt aan de ruïnes van Portico. Het behoud van de Joodse cultuur en zijn smakelijke keuken zorgt voor enthousiaste bezoekers. Zorg dat je minimaal één keer gaat dineren bij één van de historische "trattorias" voor een hartige maaltijd!

Doen in het Romeinse Ghetto:

  • Eet "kosher" bij een Joodse trattoria en bestel een artisjok "Giudia" om van te watertanden!
  • De twee straten die de oorspronkelijke stedelijke inrichting hebben behouden zijn Via Reginella en Via di S. Ambrogio: Bezoek ze allebei!
  • Bezoek het huis van een koopman, Lorenzo Manili, die in 1497 het "palazzo" bouwde om dit district mooier te maken. Op de gevel kun je een lange, Latijnse tekst lezen die zijn geschenk aan de stad beschrijft. Na het bekijken van dit gebouw, moet je je neus volgen en zul je net om de hoek een uitmuntende Joodse banketbakkerij vinden.
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Rome

Bekijk alle wijken

Colosseo & Monti

“Ik word altijd overdonderd door emoties wanneer ik in dit gebied loop want je kunt de historie van het Oude Rome hier voelen dankzij de goede staat van vele gebouwen.”

Garbatella

“Een aangenaam district om het dorpse leven van Rome te ervaren waar de eigenaar van de kruidenierswinkel zijn klanten nog steeds bij de voornaam noemt.”

Piazza Navona & Campo de' Fiori

“In dit district bevinden zich de meeste toeristenattracties: ik vind het leuk om de schilderijen van de artiesten op Piazza Navona te bekijken, rond te snuffelen tussen de kraampjes van de kleurrijke markt die op Campo de' Fiori staat en het andere indrukwekkende symbool van het oude Rome te bewonderen, namelijk het Pantheon.”