Wijken in Rome

Vaticano & Prati

“Besteed minstens een halve dag in Vaticaanstad en eindig bij één van de meest indrukwekkende uitkijkpunten in Rome: de Monte Mario Heuvel.”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

Met de St. Petrus Basilica, het prachtige Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel is Vaticano een district dat geen introductie nodig heeft en ook weinig informatie omdat deze overal te verkrijgen is. Ik zal daarom meer aandacht besteden aan de prachtige tuinen van het Vaticaan.

Met een oppervlakte die twee derde van Vaticaanstad in beslag neemt kun je de Vaticaan Tuinen het beste bezoeken met een elektrische bus. Onderweg zul je fonteinen, binnenplaatsen, beeldhouwwerken, middeleeuwse gebouwen en prachtige voorbeelden van in vorm gesnoeide struiken zien. Met dank aan de veelzijdigheid van de flora wordt dit gebied beschouwd als een biotoop (er groeien Libanese ceders en Italiaanse dennen). De ontwerper van de tuinen was Donato Bramante, de architect die de hoge Renaissance stijl naar Rome bracht. Omdat het park in privé bezit is kun je deze alleen met een rondleiding bezoeken.

Na je bezoek aan het Vaticaan is Prati een interessante plek om elegant te gaan winkelen, ver van de drukke winkelstraten. Hier is de Kerk van het Heilige Hart van Jezus een bezoek waard: Het staat bekend als de "Kleine Duomo di Milano" vanwege de neogotische stijl!

Monte Mario, gelegen op de hoogste heuvel van de stad, wordt beschouwd als één van de "balkons van Rome" vanwege het panoramische uitzicht op de rechteroever van de Tiber. Gun jezelf wat tijd om een wandeling door dit prachtige district te maken of bezoek direct het Observatorium van Rome. Een andere tip is om uit te rusten met een drankje in de Zodiaco bar en restaurant.

Doen in het district:

  • Bezoek Castel Sant’Angelo, de grafkelder gebouwd door Keizer Hadrian voor zichzelf en zijn familie (eigenlijk zou dit het Mausoleum van Hadrian moeten heten) en door pauzen gebruikt als fort. De verwijzing in de naam naar de "engel" komt door een legende dat Aartsengel Michael op de top van het Mausoleum verscheen gedurende een vreselijke plaag om het miraculeuze einde in te luiden. Daarnaast kun je het Mausoleum bezoeken waar je veel hedendaagse exposities kunt bewonderen. Onthoud dat Openbare Musea op de eerste zondag van elke maand gratis toegankelijk zijn!
  • In de sacristie van de Kerk van het Heilige Hart van Jezus is er een klein museum gewijd aan de "zielen in het vagevuur". Dit idee ontstond door een missionaris die besloot om documenten en bewijs te verzamelen dat het vagevuur bestaat.
  • Alleen voor liefhebbers van horrorfilms: heb je ooit "Deep Red" (ook wel bekend als The Hatchet Murders) gezien? Het is een Italiaanse "giallo" film geregisseerd door Dario Argento. In het Prati district vind je de "Profondo Rosso" winkel (de originele titel van de film) met vele artikelen geïnspireerd op horror, science fiction, esoterie en "giallo" literatuur. In de kelder van deze winkel staat een "museum" met de meest lugubere taferelen van horrorfilms. Veel van de tentoongestelde werken zijn authentiek want de curator is Dario Argento zelf, de regisseur van de films! Toegang is €5 met een audiogids en het is te vinden op Via dei Gracchi 260.
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Rome

Bekijk alle wijken

Colosseo & Monti

“Ik word altijd overdonderd door emoties wanneer ik in dit gebied loop want je kunt de historie van het Oude Rome hier voelen dankzij de goede staat van vele gebouwen.”

Piazza Navona & Campo de' Fiori

“In dit district bevinden zich de meeste toeristenattracties: ik vind het leuk om de schilderijen van de artiesten op Piazza Navona te bekijken, rond te snuffelen tussen de kraampjes van de kleurrijke markt die op Campo de' Fiori staat en het andere indrukwekkende symbool van het oude Rome te bewonderen, namelijk het Pantheon.”

Garbatella

“Een aangenaam district om het dorpse leven van Rome te ervaren waar de eigenaar van de kruidenierswinkel zijn klanten nog steeds bij de voornaam noemt.”