Wijken in Rome

Oost Rome

“Een etnische markt in het hart van de stad en dichtbij de fabuleuze Basilica van Sint Johannus in Lateran. Een mengelmoes die het kwartier heel bijzonder maakt!”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

Ten oosten van het stadscentrum liggen de districten Esquilino & San Giovanni die het "moderne" gezicht van Rome vertegenwoordigen. Toch hebben beide districten een rijke historie en bevatten vele bezienswaardigheden. Ze maakten onderdeel uit van een belangrijk herontwikkelingsproject aan het einde van de negende eeuw om representatieve gebouwen, woonwijken voor nieuwe immigranten en brede wegen om de verbindingen in de stad te verbeteren te realiseren. Als je door de straten van dit district loopt zul je de verschillen zien met het centrale "Rome van Pauzen", die kenmerkend is door de Renaissance en Barok stijl.

Esquilino
Dit moderne district is een komen en gaan van toeristen. Tussen station Termini en de aangrenzende Piazza della Repubblica kun je de oude Baden van Diocletian bezoeken. Vandaag de dag kun je de fantastische Basilica van St Maria van de Engelen en de martelaren vinden op een deel van de ruïnes.

Ga terug naar station Termini en neem Via Cavour. In het midden van deze straat, die verbonden is met het Colosseum district, staat een prachtig gebouw: Santa Maria Maggiore, de Pauselijke Basilica en de grootste Maria Kerk in Rome.

Na een aangename wandeling kun je de overdekte markt van "Esquilino" ontdekken, een echte etnische (en goedkope) markt in het eerste segment. Het is de beste plek in Rome om kruiden, fruit, groente, vlees en vis uit alle landen te vinden! In het tweede segment van deze markt verkopen de kraampjes alleen Chinese kleding; je zult merken dat een groot deel van dit district bekend staat als "Chinatown" omdat hier de laatste jaren veel Chinese winkels geopend zijn. Piazza Vittorio Emanuele II (ofwel Piazza Vittorio), één van de grootste pleinen in de stad, is de moeite waard om te bezoeken. Het werd gebouwd toen Rome de hoofdstad van Italië werd. Ik houd persoonlijk van de "portico's" en de straatjes rond het plein.

San Giovanni
Op nog zo'n enorm plein in dit district staat de majestueuze St. Johannes Lateran, de laatste Pauselijke Basilica van katholieke pelgrimstochten. Het is een Archbasilica omdat het de verblijfplaats is van de Bisschop van Rome (de Paus). Het is ongelofelijk: binnen zie je prachtige versieringen in cosmatesque stijl, het waardevolle plafond en een uitmuntende gotische baldacchino uit de veertiende eeuw.

In de buurt van het gebouw, aan de andere kant van de straat, ligt de Scala Santa (Heilige Trap): Achter een anonieme deur bevinden zich 28 marmeren treden (beschermd door een houten omlijsting) die Jezus heeft beklommen in het landhuis van Pilatus terwijl hij het kruis droeg. Katholieken bestijgen de treden op hun knieën om een zegen van God te verkrijgen (er is ook een andere trap die je normaal kunt beklimmen. Aan de top kun je de Sancta Sanctorum bewonderen, een kostbare Pauselijke kapel met oude fresco's.

Doen in Oost Rome:

  • Bekijk het uur van sneeuwval in augustus in Santa Maria Maggiore om de spirituele en suggestieve viering van het wonder te aanschouwen.
  • Ga naar de Esquilino Market (de "souk" in Rome) en koop daar veel vers eten voor een ongeplande picknick!
  • Als je van muziekinstrumenten houdt, breng dan een bezoek aan het Museo Nazionale degli Strumenti Musicali di Roma (nabij de St Johannes Basilica), met een collectie van ongeveer 1000 instrumenten (inclusief de piano die werd gebouwd door Batolomeo Cristofori in 1723 en de Harp Barberini).
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Rome

Bekijk alle wijken

Stadscentrum

“Ik houd van het centrum van Rome omdat je hier een groot aantal meesterwerken kunt bewonderen uit de Renaissance en Barok periodes (kerken, musea, fonteinen, palazzo's) maar tegelijkertijd ook de glinsterende ruiten van luxueuze winkels.”

Vaticano & Prati

“Besteed minstens een halve dag in Vaticaanstad en eindig bij één van de meest indrukwekkende uitkijkpunten in Rome: de Monte Mario Heuvel.”

Colosseo & Monti

“Ik word altijd overdonderd door emoties wanneer ik in dit gebied loop want je kunt de historie van het Oude Rome hier voelen dankzij de goede staat van vele gebouwen.”