Wijken in Rome

Ostiense & EUR

“Een district buiten het toeristengebied ondanks de aanwezigheid van de St. Paul Basiliek (werelderfgoed). Een industrieel kwartier dat stedelijke vernieuwing viert met moderne kunst.”

- Monica woont al sinds 2001 in Rome

Ostiense heeft niet veel bezienswaardigheden maar degene die er zijn, zijn ook fantastisch. Het district reikt zuidwaarts en grenst aan de pauselijke basiliek van St. Paulus Buiten de Muren. Het was eind negentiende eeuw en begin twintigste eeuw een industrieel gebied. Met dank aan de inspanningen van de regering kwam er een herontwikkeling en industriële gebouwen zoals de Gasometer en Centrale Montemartini werden omgebouwd tot interessante musea.

Het laatste project van stedelijke vernieuwing is genaamd "Big City life" waarin twintig artiesten van over de hele wereld een aantal monumentale muurschilderingen hebben gemaakt op de gevels van elf gebouwen in het gebied rond Via di Tor Marancia 63, met toestemming van de regering. Ostiense is ook een paradijs voor liefhebbers van heerlijk eten met vele café's, restaurants, "trattorias" en "Eataly", een zeer aparte voedselmarkt met een bakkerij, restaurants, en kraampjes voor eten en drinken.

Katholieken die Rome bezoeken kunnen de pelgrimstocht van vier Pauselijke Basilica afleggen. St. Paulus Buiten de Muren (deze naam betekent dat het buiten de muren van Aureliano ligt die alle zeven heuvels omringt inclusief de Campus Martius en het Trastevere district) is één van deze Basilica en de op één na grootste na St.Petrus (de andere twee zijn St. Johannes in Lateran en Santa Maria Maggiore: deze behoren allen tot het werelderfgoed van Unesco). De Basilica werd gebouwd over de begraafplaats van de Heilige Romeinse Heerser Constantijn en - helaas - verwoest in 1823 door een brandongeval. Met dank aan royale donaties van vele landen kon het herbouwd worden. Bewonder de gevel, de zuilengalerij van portico, de mozaïeken van de aspe gemaakt door Venetiaanse artiesten, het elegante klooster en de Heilige Deur die alleen tijdens het jubileum in 2016 geopend zal zijn.

EUR
Op enkele kilometers afstand van Ostiense ligt EUR, een afkorting van Universal Exhibition Rome en werd in het leven geroepen door Mussolini om 20 jaar Fascisme te vieren. Een evenement dat nooit plaatsvond omdat Fascisme na de Tweede Wereldoorlog niet meer bestond en het vierde lustrum werd daarmee nooit bereikt. Daarna werd het een levendig ondernemersdistrict dat hier nog steeds floreert.

Doen in Ostiense en EUR:

  • Bezoek de Ardeatine Grotten om het bloedbad van de Nazi´s te herdenken
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Rome

Bekijk alle wijken

Colosseo & Monti

“Ik word altijd overdonderd door emoties wanneer ik in dit gebied loop want je kunt de historie van het Oude Rome hier voelen dankzij de goede staat van vele gebouwen.”

Oost Rome

“Een etnische markt in het hart van de stad en dichtbij de fabuleuze Basilica van Sint Johannus in Lateran. Een mengelmoes die het kwartier heel bijzonder maakt!”

Garbatella

“Een aangenaam district om het dorpse leven van Rome te ervaren waar de eigenaar van de kruidenierswinkel zijn klanten nog steeds bij de voornaam noemt.”