Wijken in Praag

Karlin

“In de 9 jaar dat ik in Praag woon, is Karlín veranderd in een ontzettend hippe wijk die veel te bieden heeft.”

- Natasha woont al sinds 2024 in Praag

Karlín is niet een wijk die je als eerste zou bezoeken, tenzij je op het centrale busstation Florenc aankomt wanneer je in Praag arriveert. Het is namelijk geen toeristische buurt, maar Karlín ligt wel dicht bij het centrum en de wijk staat in goede verbinding met de metro en de tram. Bezoek deze wijk als je een typisch Praagse buurt wilt leren kennen. 

Karlín stond bekend als het gebied waar veel Roma woonden, waardoor jammer genoeg ook veel neo-Nazi’s naar deze buurt trokken. Zij veroorzaakten op hun beurt weer veel problemen, waardoor de wijk een nogal slechte reputatie kreeg. In 2002 hebben zware overstromingen Karlín bijna totaal vernietigd. Vanaf dat moment kwam de wijk onder de aandacht van ontwikkelaars, en startte het gentrificatieproces van Karlín.

Tegenwoordig bevinden zich in deze wijk ook veel kantoren, en ligt er een businessdistrict rondom Rohanské nábřeží. Er zijn hier ook tal van plekken om lekker te eten, wat te drinken of een koffietje te doen. Můj šálek kávy is sowieso een koffietentje dat je moet bezoeken, en je kunt bijvoorbeeld ook lekker dineren bij Eska Restaurant.

De lay-out van Karlín is anders dan in andere Praagse wijken, dat komt voornamelijk omdat het gebied hier heel vlak is – daardoor is het perfect voor fietsers! De aangrenzende heuvel Vítkov staat in mooi contrast met het landschap van Karlín. Deze heuvel vormt een natuurlijke grens tussen Karlín en nog een andere opkomende wijk, Žižkov; de twee zijn met elkaar verbonden door een tunnel.

Er zijn een aantal mooie groene parken te vinden in Karlín, waaronder een park op Štvanice-eiland, en nog een aantal kleine parken die je lopend of fietsend kunt ontdekken. Je kunt een fiets huren bij het lokale fietsverhuurbedrijf Rekola. Je kunt zelfs langs de rivier fietsen, helemaal naar het Troja Paleis, in de richting van de Dierentuin van Praag.

Een van de hoogtepunten van Karlín is het grote plein, Karlínské Náměstí. Hier ligt de Heilige-Cyrillus en Heilige-Methodiuskerk die uit het midden van de 19e eeuw stamt. Op het plein vindt ieder weekend een boerenmarkt plaats, en soms wordt er ook een foodfestival gehouden. In de zomer zie je vaak mensen op het gras zitten, in het parkje op het plein, waardoor het nog sfeervoller wordt.  

TIP: Loop of fiets langs de rivier, parallel aan Rohanské Nábřeží. Je eindigt dan dicht bij een golfbaan waar je een mooi uitzicht hebt, vooral bij zonsondergang.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Praag

Bekijk alle wijken

Vinohrady

“Ik heb 5 jaar lang in Vinohrady gewoond, en vond het moeilijk om te verhuizen uit deze levendige wijk, met haar schattige cafés, parken en chique straten.”

Malá Strana

“Ik had de luxe dat ik een paar jaar in Malá Strana kon studeren en werken, en het leek iedere dag alsof ik in een sprookje zat.”

Letná

“Letná is een leuke wijk om in te wonen en om te bezoeken – hier heerst echt een andere, karakteristieke sfeer dan in de rest van Praag. ”