Wijken in Praag

Žižkov

“Bezoek Žižkov om de authentieke en ietwat ruige kant van Praag te ontdekken!”

- Natasha woont al sinds 2024 in Praag

De wijk Žižkov is bijzonder op zich, en je kunt het niet met andere centraal gelegen gebieden in de stad vergelijken. Het is vernoemd naar de Hussitische generaal Jan Žižka, wiens monument op de heuvel Vitkov uitkijkt over de wijk. Deze heuvel splitst Žižkov af van de nabijgelegen wijk Karlin. Tijdens de Industriële Revolutie in de 19e eeuw was Žižkov een arbeiderswijk en het heeft dit ruige karakter ook behouden. Als je dus de sfeer van het authentieke Praag wilt proeven, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Žižkov!

De meest opmerkelijke bezienswaardigheid in de wijk is de Tv-toren. Dit gebouw is nogal controversieel onder de locals vanwege het communistische verleden, maar het neemt langzaam in populariteit toe – en de beruchte Tv-toren is eigenlijk ook representatief voor de hele wijk. Tegenwoordig is Žižkov zeer geliefd onder de jongeren – niet alleen vanwege de relatief lage huurprijzen, maar ook vanwege de energieke en bruisende culturele scene – de galeries, cafés en trendy bars in deze wijk vormen het creatieve hart van de stad.

Bezoek Café Pavlač of Galerie 35M2 om de echte sfeer van Žižkov te proeven. Beide plekken zijn een combinatie van een café/restaurant en een galerie, gevestigd in één gebouw, en zijn goede vertegenwoordigers van de buurt. Je kunt hier een middag lokale kunst bekijken, en de dag afsluiten met een heerlijk diner in het restaurant!

žižkovšiška is nog een interessante plek die een combinatie is van een galerie, bar en een multifunctionele ruimte waar jamsessies, tentoonstellingen en filmavonden worden gehouden. Je kunt je hier onder de lokale jongeren mengen, in hun cultuur duiken, en je laten inspireren.

Er worden verspreid door de wijk steeds weer trendy koffietentjes geopend. Een van die nieuwe plekken is ŽIŽKAVÁRNA, en in tegenstelling tot veel cafés in Praag heeft ŽIŽKAVÁRNA bijzonder lange openingstijden, van 7.30 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds, zelfs op zondag! Wellicht is dat de reden waarom veel locals dit een perfecte plek vinden om te lezen, te studeren en te werken.

Loop ook eens het heel relaxte Prádelna café binnen. De gezellige sfeer maakt het een fijne plek voor een kopje koffie of een glaasje wijn, en het eten is ook erg lekker - je kunt hier alles van couscous tot een selectie bagels bestellen.

Het nachtleven is bijzonder bruisend in Žižkov. Er liggen hier ontzettend veel goede bars en het is dé bestemming voor een Tsjechische kroegentocht. Een aantal hoogtepunten zijn Malkovich Bar, Bukowski’s Bar en Vlkova 26.

TIP: Na een nachtje te hebben doorgehaald in de bars van Žižkov, kun je een eventuele kater verlichten met de beste burgers van Praag bij The Tavern of U Kurelu.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Praag

Bekijk alle wijken

Malá Strana

“Ik had de luxe dat ik een paar jaar in Malá Strana kon studeren en werken, en het leek iedere dag alsof ik in een sprookje zat.”

Letná

“Letná is een leuke wijk om in te wonen en om te bezoeken – hier heerst echt een andere, karakteristieke sfeer dan in de rest van Praag. ”

Vinohrady

“Ik heb 5 jaar lang in Vinohrady gewoond, en vond het moeilijk om te verhuizen uit deze levendige wijk, met haar schattige cafés, parken en chique straten.”