Wijken in Praag

Malá Strana

“Ik had de luxe dat ik een paar jaar in Malá Strana kon studeren en werken, en het leek iedere dag alsof ik in een sprookje zat.”

- Natasha woont al sinds 2024 in Praag

Malá Strana betekent letterlijk ‘Kleine Zijde’, en de wijk bezit deze naam al sinds de 17e eeuw. Dit is de meest centraal gelegen wijk op de linkeroever (westoever) van de Moldau-rivier. Het gebied aan weerszijden van het Čertovka-kanaal, dat het Kampa-eiland als het ware omarmt, wordt ook wel het 'Venetië van Praag' (Pražské Benátky) genoemd. Dit een bijzondere plek in een stad met maar weinig water, en hier voelt het alsof je je in een compleet andere stad bevindt.

Het is moeilijk om precies te zeggen wat het hart van Malá Strana is. Natuurlijk is er het plein Malostranské Náměstí, wat vroeger het historische centrum van de wijk was, met de barokke St. Nicholas-kerk in het midden. Naast het plein ligt de prachtige straat Nerudova die tot aan het Kasteel van Praag loopt. In deze straat liggen tal van restaurants, winkels en cafés. Vanaf de andere kant van het plein loop je naar de Karelsbrug, of kun je het Kampa-eiland bezoeken.

Kampa-eiland is een leuke plek om even te ontspannen. Het eiland heeft groene grasvelden die perfect zijn voor een picknick. Op Kampa-eiland ligt ook Museum Kampa; bezoek hier eens een van de tentoonstellingen met moderne kust. Vanaf het eiland heb je ook prachtige uitzichten op de Karelsbrug en Moldau.

Vanaf Kampa-eiland kun je het Čertovka-kanaal oversteken en zo bij nog een andere bezienswaardigheid komen, de Lennon Muur. Dit overblijfsel uit de tijd van Tsjecho-Slowakije is een geliefd monument onder toeristen. Het is een aandenken aan de periode waarin de vrijheid van meningsuiting beperkt was, en Oost-Europeanen John Lennon zagen als het symbool die vrijheid. Lokale graffitikunstenaars, evenals bezoekers, proberen de geest van vrede en liefde levend te houden door bijvoorbeeld een afbeelding aan te brengen op de steeds veranderende muur. Je ziet hier bijna altijd mensen foto’s maken, en soms spelen en zingen muzikanten covers van Beatles-nummers.

Over het algemeen is Malá Strana een wijk vol smalle geplaveide straten, net zoals Staré Město aan de overkant van de rivier. De twee wijken liggen niet zo ver uit elkaar, dus je kunt ze makkelijk allebei in één dag bezoeken. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon op de linkeroever blijven en naar de heuvel Petrin gaan voor fantastische uitzichten over de hele stad.

TIP: Ga naar Karmelitská voor tal van leuke restaurants.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Praag

Bekijk alle wijken

Vinohrady

“Ik heb 5 jaar lang in Vinohrady gewoond, en vond het moeilijk om te verhuizen uit deze levendige wijk, met haar schattige cafés, parken en chique straten.”

Žižkov

“Bezoek Žižkov om de authentieke en ietwat ruige kant van Praag te ontdekken!”

Letná

“Letná is een leuke wijk om in te wonen en om te bezoeken – hier heerst echt een andere, karakteristieke sfeer dan in de rest van Praag. ”