Wijken in Praag

Vinohrady

“Ik heb 5 jaar lang in Vinohrady gewoond, en vond het moeilijk om te verhuizen uit deze levendige wijk, met haar schattige cafés, parken en chique straten.”

- Natasha woont al sinds 2024 in Praag

In Vinohrady lagen vroeger veel wijngaarden (dat is ook de letterlijke vertaling van Vinohrady in het Tsjechisch). Dit ‘stadje’ werd pas in 1922 in Praag opgenomen. Je vindt veel prachtige Art Deco-gebouwen en tal van leuke cafés in deze buurt, die opduiken als paddenstoelen na een regenbui. Hier liggen ook veel groene gebieden en parken met verschillende groottes. Vinohrady is een geliefde wijk voor expats, dus je hebt grote kans dat je hier steeds weer Engelssprekende mensen tegenkomt.

In deze buurt liggen veel goede restaurants met verschillende soorten keukens. Een van de hoogtepunten is bijvoorbeeld het Mexicaanse restaurant Las Adelitas. Een andere leuke plek is het stijlvolle Italiaanse restaurant Aromi. Vietnamees eten is ook ruim vertegenwoordigd in de stad door de grote Vietnamese gemeenschap die hier woont, en Vinohrady heeft een van de beste Vietnamese restaurants in heel Praag: Pho, op Slavíkova. Cafefin ligt er precies naast, een modern koffietentje waar men Vietnamese stokbroodjes en avocado-toast serveert – en wat is tegenwoordig hipper dan avocado op toast? Diegenen die authentiek lokaal eten zoeken, kunnen naar Vinohradský Parlement gaan. Dit restaurant ligt op een van de grootste pleinen in deze wijk, Náměstí Míru. Zowel dit plein als het plein Jiřího z Poděbrad zijn leuke plekken om wat rond te hangen. Hier vind je openluchttentoonstellingen, en banken waar je even kunt gaan zitten om je voeten te laten rusten en naar mensen te kijken. In het midden van beide pleinen staat een schattig kerkje.

Jiřího z Poděbrad is ook de plek waar, een paar dagen per week, een boerenmarkt plaatsvindt. Het is zelfs zo populair onder de locals en expats dat er vaak lange rijen staan, vooral op een zaterdagochtend – maar de markt en de producten die je er kunt kopen zijn het wachten wel echt waard. Soms worden hier ook speciale culinaire events georganiseerd.

Vinohrady heeft een zeer levendige café-cultuur. Je vindt hier allerlei soorten cafés, van luxere plekken zoals het stijlvolle Monolok of La Boheme Cafe, gezellige tentjes zoals Kaaba en Marthy’s Kitchen (waar je trouwens ook heerlijk kunt brunchen), tot het extravagante Japanse café Momoichi.

Vinohrady staat ook bekend om haar prachtige parken. De twee grootste zijn Riegrovy Sady en Havlíčkovy Sady.

TIP: Drink een drankje in de biertuin van Riegrovy Sady, en geniet daarna van de zonsondergang op de heuvel in het park.

Suggestie of feedback?

Locatie