Wijken in Praag

Vršovice

“Ga, nadat je Vinohrady hebt bezocht, naar Vršovice voor een ultieme hipster-ervaring. ”

- Natasha woont al sinds 2024 in Praag

De geschiedenis van Vršovice gaat terug tot zo’n 1000 jaar geleden. Toen was Vršovice namelijk nog een dorpje, en het werd pas aan het begin van de 20e eeuw door het steeds verder uitbreidende Praag opgenomen. Vršovice wordt vaak beschouwd als het jongere zusje van het naastgelegen Vinohrady, en het is wellicht minder verfijnd maar meer democratisch. Sommige straten lijken zelfs wat vervallen, maar dat beeld draagt alleen maar bij aan de charme van de wijk.

De grootste attractie van Vršovice is de straat Krymská. Deze straat werd in 2015 door de New York Times op de lijst gezet van de twaalf meest charmante straten in Europa. Dit is de meest bruisende straat van de wijk, en de hippe bars die hier liggen trekken alle lokale hipsters aan, zoals bijvoorbeeld Café v Lese en InCider Bar. Je vindt hier ook een fantastisch vegan-restaurant, Plevel. Om de hoek ligt Café Sladkovský, een leuke plek voor een brunch, tapas of diner. Als je verder door Krymská loopt kom je uit op Donská, hier vind je het alternatieve filmtheater en bar Kino Pilotu. Deze wijk had lange tijd geen bioscoop, gelukkig is dat probleem nu opgelost!

Eens per jaar, meestal in mei of juni, wordt op Krymská een streetfood- en kunstfestival gehouden, genaamd Korso Krymská. Ga er zeker naartoe als je dan in Praag bent – het is namelijk niet alleen een feest waarbij de kleine, lokale bedrijfjes centraal staan, het is ook de perfecte kans om je wat meer als een echte local te voelen!

Niet ver van Krymská ligt Havlíčkovy Sady, dat op de grens tussen Vinohrady en Vršovice ligt. Dit is het twee na grootste park van Praag en heeft een prachtig uitzicht, evenals wijngaarden en veel wandelpaden.

Aan de andere kant van Krymská, wanneer je verder de wijk in loopt, vind je veel leuke cafés en restaurants. Café Jen is een van de beste plekken om te brunchen. Het is vrij klein en ontzettend populair, dus het is verstandig om vooraf een tafel te reserveren.

In Vršovice ligt ook een van de beste Italiaanse restaurants van de stad. Osteria da Clara is een echte topper, en wordt ook door Italianen zelf als een echt authentiek Italiaans restaurant beschouwd!

TIP: Bekijk ook de prachtige mozaïeken op de muren in deze wijk – deze zijn recent geplaatst door een lokale kunstenaar.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Praag

Bekijk alle wijken

Žižkov

“Bezoek Žižkov om de authentieke en ietwat ruige kant van Praag te ontdekken!”

Vinohrady

“Ik heb 5 jaar lang in Vinohrady gewoond, en vond het moeilijk om te verhuizen uit deze levendige wijk, met haar schattige cafés, parken en chique straten.”

Malá Strana

“Ik had de luxe dat ik een paar jaar in Malá Strana kon studeren en werken, en het leek iedere dag alsof ik in een sprookje zat.”