Parijs is statistisch gezien een van de veiligste steden in Europa, maar in een grote stad bestaat er altijd een kans dat je het slachtoffer wordt van een misdrijf. Toeristen lopen het grootste risico op zakkenrollen en oplichting. Gebruik daarom altijd je gezond verstand – zorg ervoor dat je tas gesloten is, let goed op, en koop of neem niets aan van mensen op straat.
Hulpdiensten
- 18: Dit nummer verbindt je door met de brandweer (Sapeurs Pompiers), maar zij rukken ook uit voor medische noodgevallen en zijn daarom de eerste hulpdienst die je moet bellen in geval van levensbedreigende situaties.
- 15: Andere dringende medische oproepen
- 17: Politie (Gendarmes)
- 112: Universeel Europees nummer voor noodhulpdiensten
- 197: Terreur/Ontvoering-hotline
Ziekenhuizen
Inwoners van de Europese Unie moeten in het bezit zijn van een geldige EHIC (European Health Insurance Card) voor noodbehandelingen, en non-EU-inwoners moeten een geldige reisverzekering hebben.
Zakkenrollers en oplichters
Zakkenrollen is een veelvoorkomend misdrijf, vooral in toeristische en drukke gebieden waaronder Montmartre, Châtelet en rondom het Louvre. De metro is ook een hotspot voor zakkenrollers. Er zijn ook veel oplichters actief, vooral in Montmartre en rondom de Sacré-Coeur, waar groepen mensen toeristen vragen om te doneren aan neppe liefdadigheidsorganisaties, of een stuk garen om je pols of vinger proberen te binden om een armbandje te vlechten, waarvoor je dan moet betalen.
Terrorisme
Sinds 2015 hebben er een aantal terroristische aanvallen plaatsgevonden in Frankrijk waardoor toeristen bang zijn om naar Parijs te gaan, wat natuurlijk begrijpelijk is. Hoewel zulke tragedies zeldzaam zijn, en deze je niet zouden moeten weerhouden om jouw droomreis te maken, is het wel belangrijk om op je hoede te zijn én op de hoogte te blijven. Houd er rekening mee dat je gewapende politieagenten en patrouilles op straat zult zien, en dat er strenge veiligheidscontroles plaatsvinden bij alle grote attracties en winkelcentra. De overheid heeft een gratis app gelanceerd, SAIP (in het Frans en Engels), die de gebruikers attendeert op risico’s of potentiële aanslagen.