Parijs

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Selina Sykes

Parijs is ontzettend makkelijk te navigeren, en alle grote bezienswaardigheden zijn te bereiken met het openbaar vervoer. De meest gebruikte soorten openbaar vervoer zijn de metro, de RER, de bus en de tram.

Metro

Je zult zeer waarschijnlijk de metro gebruiken om de stad te doorkruisen. Er zijn 14 lijnen, genummerd van 1-14, en de haltes bevinden zich op zowat elke plek in de stad. Metro’s zijn heel betrouwbaar en rijden tot 00.30 uur ’s nachts gedurende de week, en tot 2.00 uur ’s nachts op vrijdag en zaterdag. Als je nog later wilt reizen, dan kun je een nachtbus of taxi nemen.

Parijs is verdeeld in vijf zones: zones 1-3 zijn het stadscentrum en de nabijgelegen buitenwijken, en zones 4-5 liggen verder weg, zoals Versailles en Disneyland. Je kunt metrokaartjes kopen bij de machines, waar je verschillende talen kunt kiezen, of bij de balie op alle stations. Een ticket voor een enkele reis kost €1,90 en een strippenkaart met 10 ritten kost €14,90. Kinderen tot 4 jaar reizen gratis, en kinderen tussen 4 en 10 jaar reizen tegen een gereduceerd tarief. Jongeren tot 26 jaar kunnen een ‘ticket jeune’ kopen, en kunnen in het weekend en op feestdagen onbeperkt reizen in zones 1-3 voor slechts €4,-. Als je denkt dat je de metro veel gaat gebruiken, dan is het een idee om de Paris Visite reiskaart te kopen voor een, twee, drie of vijf dagen. Met deze kaart krijg je ook korting op kaartjes voor verschillende attracties en in restaurants. Een kaartje om één dag onbeperkt te reizen in zones 1-3 kost €12,- voor volwassenen en €6,- voor kinderen. Parijs is al lopend ook heel goed te doen, en de meeste bezoekers merken op dat ze de metro minder vaak gebruiken dan ze hadden gedacht. Lopen is natuurlijk ook de beste manier om een stad te ontdekken!

RER

De RER is een bovengrondse trein die het centrum van Parijs verbindt met de buitenwijken. Als je in het stadscentrum verblijft, zul je wellicht niet snel de trein gebruiken, maar het kan je wel sneller naar grote metrostations brengen, en het is de beste manier om naar de vliegvelden of attracties buiten het centrum te reizen.

Bus

Je zult naar alle waarschijnlijkheid de bus niet hoeven te gebruiken tijdens je verblijf in Parijs aangezien er zo’n uitgebreid metronetwerk is. Toch is het reizen met de bus een goede manier om meer van de stad te zien, in plaats van ondergronds te reizen. Het verkeer in Parijs kan soms erg vastlopen, dus vermijdt de bus tijdens de ochtend- en avondspitsuren (8.00-10.00 uur en 17.00-20.00 uur). Je kunt het ticket dat je voor de metro gebruikt ook gebruiken om met de bus te reizen, maar onthoud dat je wel je kaartje valideert bij de ticketmachine in de bus. Tussen 00.30 en 5.30 uur, wanneer de metro gesloten is, rijden er ook nachtbussen genaamd Noctlien.

Tram

De Franse hoofdstad heeft ook een tramnetwerk met negen lijnen: T1, T2, T3a, T3b, T4, T5, T6, T7 en T8. Zorg ervoor dat je al een ticket bij de hand hebt (dezelfde die je gebruikt voor de bus en de metro), aangezien er geen tickets op de platforms worden verkocht. Vergeet ook niet je kaartje te valideren bij de machine wanneer je instapt.

Kijk voor meer informatie over het openbaar vervoer in Parijs op de RATP website.

Suggestie of feedback?