Wijken in New York

Little Italy & NoLita

“Een etnische buurt in het centrum van downtown New York die aan het verdwijnen is. Little Italy is springlevend, maar je moet het wel weten te vinden.”

- Gideon woont al sinds 1982 in New York

Tussen ongeveer 1880 en 1924 vestigden bijna 1,5 miljoen Italianen uit het zuiden van Italië en Sicilië aan de Amerikaanse kust, met name in New York. Sommigen kwamen naar de Bronx en Brooklyn, sommigen gingen in Greenwich Village en East Harlem wonen, maar nergens anders was de Italiaanse cultuur duidelijker, trotser en sterker vertegenwoordigd dan in het centrum van Manhattan, tussen Broadway en Bowery en tussen Canal en Bleeker streets.

In de afgelopen dertig jaar is Little Italy sterk verkleind omdat steeds meer Italiaanse Amerikanen verhuisden naar meer comfortabele huizen in de buitenwijken van Staten Island en New Jersey. Maar er is een straat in het centrum van Manhattan die Little Italy in leven gehouden heeft, en dat is Mulberry street.

Kijk vanaf de hoek van Mulberry en Canal Street uit naar het grote bord, waarop staat "Welcome to Little Italy"; In deze straat zul je karretjes zien die canolli en gelato verkopen en klantenlokkers van restaurants die je proberen te verleiden tot een lunch in hun restaurant.

Ga verder via Mulberry naar Grand street naar het officiële Little Italy Historic Museum, dat aanzienlijk uitgegroeid is van een verzameling van archieven tot een echt museum met regelmatige evenementen en tentoonstellingen. Little Italy heeft ook schitterende graffiti muurschilderingen gesponsord, dus bewonder ook de kunst op de muren.

Voor het oudste en beste café in Little Italy moet je naar Cafe Roma gaan, op de hoek van Mulberry en Broome street. Het voelt hier alsof de tijd in deze buurt heeft stilgestaan. Meteen daarnaast is Mare Chiare of de Mulberry Street Bar, de oudste bar in Little Italy, die ook geheel onveranderd lijkt sinds de opening in 1908. 

Zodra je ten noorden van Broome street bent, heb je Little Italy verlaten en ben je terecht gekomen in het gebied dat vastgoed ontwikkelaars "NoLita" genoemd hebben (North of Little Italy). Mensen die hier al lang wonen haten deze term, omdat zij erg behoudend zijn over de culturele imprint die zij in deze regio nagelaten hebben. "NoLita" staat tegenwoordig meer bekend om haar trendy restaurants en leuke mode boetiekjes dan om haar Italiaanse cultuur.

De beste plekken om in NoLita te bezoeken zijn Rice to Riches, een heerlijke en grappige gedecoreerde rijst pudding winkel op Spring Street en Lombardi's Pizza direct daar tegenover (de oudste pizzeria van Amerika). Bedenk wel dat Lombardi's NIET per slice pizzapunt verkoopt.

Wanneer je een blok naar het noorden gaat, naar Prince Street, zal je de pizzeria vinden die de lekkerste pizzapunten van New York verkoopt, Prince Street Pizza. Direct daar tegenover is de schitterende St. Patricks Cathedral, een 200 jaar oude kerk, beschermd door een 3 meter hoge bakstenen muur. In het weekend hebben ontwerpers van lokale kleding en sierraden naast de kerk een standje, waar ze schitterende en betaalbare zelfgemaakte spulletjes verkopen.

TIP: Het echte Little Italy heeft over de hele straat Italiaanse restaurants, die allemaal luidruchtig hun lunch specials aankondigen, maar als je echt Italiaans eten wilt van een hoge kwaliteit, dan ga je naar de stillere, luxere restaurants in NoLita.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in New York

Bekijk alle wijken

Midtown

“De media communicatie hoofdstad van de wereld en de buurt waarin sommige van New York's meest beroemde bezienswaardigheden te vinden zijn. Midtown is de kern van de Big Apple.”

Greenwich Village

“Het dorp in de stad. Het deel van Manhattan waar je het gevoel hebt New York te hebben verlaten en in een schilderachtig groen paradijs te zijn aanbeland.”

Chinatown

“De rijkste en snelst groeiende etnische buurt van Manhattan. De levendige arbeids- en eetcultuur die ieder blok van deze dichtbebouwde buurt doordringt geeft je het gevoel dat je naar de andere kant van de wereld afgereisd bent. ”