Wijken in New York

Central Park

“De oase in het centrum van de metropool. Central Park werd gezien als een stads wonder toen het aan het publiek gepresenteerd werd. Het is de enige manier om aan de stad te ontsnappen terwijl je er nog middenin zit. ”

- Gideon woont al sinds 1982 in New York

Central Park is 4 kilometer lang, van 59th tot 110th street en bijna een kilometer breed, van 5th tot 8th avenue. Het is 341 hectare met meer dan 200 soorten bomen en geen enkele rechte weg. Wanneer je Central Park in zijn geheel wilt zien, zorg er dan voor dat je kampeerspullen bij je hebt, want niemand kan het in een dag zien (grapje, het is illegaal en onveilig om 's nachts in het park te kamperen).

Central Park is een plaats van rust, ontspanning en natuur, die hard nodig was in een drukke, vervuilde en snel groeiende industriële stad. Het park werd door twee nieuwelingen ontworpen in de jaren 1850. De hoofd-landschapsarchitect (die deze term uitgevonden heeft) was Frederick Law Olmstead, een dromer en een idealist, die geloofde dat een vertegenwoordiging van de natuur in een stedelijke omgeving natuurlijk aan moest doen. Hierdoor heeft hij kronkelige wegen aangelegd, heuvels, willekeurig geplaatste bomen en ander groen. Het is een eerbetoon aan de echte wildernis waarvan wij onthouden worden in deze stedelijke jungle.

De bekendste plekken van het park zijn te vinden ten zuiden van 81st street dus voor een effectief bezoek is dat het gebied waar je op kunt focussen. Aan het zuidelijkste deel van het park ligt de Sheeps Meadow, The Carousel, Tavern on the Green en de Literary Walk. Een beetje verderop naabij 72nd street ligt de Strawberry Fields (John Lennon Memorial), Het Central Park Meer, The Bow Bridge, The Conservatory Pond, Alice in Wonderland Sculpture, The Boathouse Cafe and Restaurant en waarschijnlijk het meest beroemde en pittoreske deel van Central Park, de Bethesda Fontein bij het Navy Terrace.

Een stuk verder naar 81st street vind je de Shakespeare Gardens, The Bellevedere Castle, The Delacourte Theater, The Turtle Pond en The Great Lawn, waar sommige van New Yorks meest legendarische openluchtconcerten hebben plaatsgevonden.

Central Park is veruit de mooiste en meest romantische plek van New York City en velen geloven dat dit New York tot een wereldbestemming gemaakt heeft.

TIP: Betreed Central Park op 72nd street bij Central Park West. Er is een kaart bij de ingang van het park die een geweldige route van het westen naar het oosten voorstelt, maar wees niet bang om daarvan af te wijken. Ontdekken staat centraal in Central Park.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in New York

Bekijk alle wijken

Lower East Side & East Village

“De plek waar meer dan een miljoen NYC immigranten neerstreken is getransformeerd tot een uitgaans- en punk-rock paradijs. De buurt van New York met de meeste persoonlijkheid.”

Upper West Side

“De gemengde klasse, intellectuele, liberale utopie van New York. Waar de rijken en de middenklasse samen in de rij voor de bagel shop kunnen staan.”

Little Italy & NoLita

“Een etnische buurt in het centrum van downtown New York die aan het verdwijnen is. Little Italy is springlevend, maar je moet het wel weten te vinden.”