Wijken in New York

Het Vrijheidsbeeld, Ellis Island en de haven van New York

“De beschermvrouwe van de haven van New York en het symbool van vrijheid en kansen van Amerika. Er zijn weinig bezienswaardigheden in New York die meer inspireren dan 'Lady Liberty'.”

- Gideon woont al sinds 1982 in New York

Ze is aan Amerika cadeau gedaan door de Franse regering om honderd jaar onafhankelijkheid te vieren. Er zijn weinig bezienswaardigheden die adembenemender zijn dan het 47 meter hoge koperen vrijheidsbeeld die de wereld verlicht. 

Ze is al bijna 130 jaar aanwezig in de haven van New York, maar je kunt haar slechts zien vanaf het meest zuidelijke punt van Manhattan bij Battery Park, of langs de Westelijke rand van Brooklyn. Vanaf de kust van New York lijkt het alsof ze in je hand zou kunnen passen. Om werkelijk te genieten van haar grootsheid, raad ik ten sterkste aan om wat tijd in de haven te besteden. Dit zijn je beste mogelijkheden:

  • De pont van Staten Island is een gratis boot die elke 30 minuten van zuid Manhattan vertrekt, 24 uur per dag. De boot trekt langs het standbeeld, maar legt niet aan op het eiland en het uitzicht is op zijn best redelijk te noemen.
  • Commerciële bedrijven zoals Circle Line en New York Water Taxi bieden rondvaarten door de haven aan, die tussen een en drie uur duren. Ik raad de 1-uurs 'Statue of Liberty Express' die wordt aangeboden door New York Water Taxi, die meestal een vriendelijke en goed geïnformeerde gids heeft, en een geweldig close-up zicht op het standbeeld aanbied, en tevens onder de geweldige Brooklyn Bridge door vaart.
  • Statue of Liberty Cruise is het enige bedrijf dat ook daadwerkelijk passagiers op Liberty Island mag afzetten. Tickets kun je online kopen of bij het grote bakstenen fort genaamd Castle Clinton in Manhattan's Battery Park. Het uitzicht op het standbeeld is veel beter vanaf de boot dan op het eiland zelf (ook veel makkelijker te fotograferen.) De souvenirs zijn erg duur en het eten is er niet zo goed dus voor de beste besteding van je tijd zou ik willen aanraden om niet bij Liberty Island aan land te gaan, maar op de boot te blijven en alleen het New York Immigration Museum; Ellis Island te bezoeken.

Ellis Island was de plek waar tussen 1892 en 1924 bijna 12 miljoen immigranten aangekomen zijn. Bijna vier op de tien Amerikanen kan ten minste een van zijn voorouders aanwijzen die daar door de poorten gekomen is. Het Ellis Island immigratie museum vertelt hun verhaal, en toegang is gratis bij de aankoop van een Statue Cruise ticket.

TIP: Wanneer je in de lente of zomer naar New York gaat, ga dan voor 10 uur 's ochtends naar Battery Park. De rij kan soms helemaal door het park lopen, en het kan dan meer dan twee uur duren voordat je op een boot kan stappen.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in New York

Bekijk alle wijken

Greenwich Village

“Het dorp in de stad. Het deel van Manhattan waar je het gevoel hebt New York te hebben verlaten en in een schilderachtig groen paradijs te zijn aanbeland.”

Lower East Side & East Village

“De plek waar meer dan een miljoen NYC immigranten neerstreken is getransformeerd tot een uitgaans- en punk-rock paradijs. De buurt van New York met de meeste persoonlijkheid.”

Upper East Side

“Musea, boetiekjes, en luxe suites, de Upper East Side is de thuisbasis van de New Yorkse culturele en economische elite.”