Wijken in New York

Upper West Side

“De gemengde klasse, intellectuele, liberale utopie van New York. Waar de rijken en de middenklasse samen in de rij voor de bagel shop kunnen staan.”

- Gideon woont al sinds 1982 in New York

Door de geschiedenis van de stad heen trokken de rijkeren steeds meer naar het noorden, waarbij de meesten naar het meer elitaire oosten trokken. Een aantal ondernemende individuen wilden sommige ellendige buurten verbeteren en kochten vervallen bakstenen gebouwen in het westen, met als doel de stad appartement voor appartement te redden. New York heeft ook veel geïnvesteerd in grote, moderne appartementencomplexen die voor lage prijzen aan de arbeiders en middenklasse aangeboden werden. Het resultaat was een mengsel van bewoners uit de arbeiders-, midden- en hogere klassen die allemaal in dezelfde straten wonen.

Veel van de Joodse middenklasse van New York is de armoede van de Lower East Side ontvlucht en bewoog zich naar de andere kant van het eiland: The Upper West. Het resultaat is een verzameling van de beste bagel shops, synagoges en Joodse delicatessen in de stad.

Wanneer je Upper West Side bezoekt, begin dan bij 72nd street en Central Park West om de geweldige Dakota Apartments te zien. Dit is het oudste gebouw van de buurt, die in de jaren 1870 op een stuk vlakke landbouwgrond door een aantal makelaars opgezet is, die alles riskeerden met het vertrouwen dat New Yorks rijken verder naar het noorden zouden trekken. Deze tactiek werkte! Wanneer je twee blokken naar het westen gaat kom je bij Verdi Square waar Broadway in Amsterdam Avenue uit komt. Hier kun je de schitterende Ansonia Hotel Apartments aanschouwen waar veel beroemde operazangers in New York woonden, naast de legendarische Yankee Babe Ruth. Kijk ook uit naar Gray Papaya voor het beste drankje en de beste hotdog van New York (Vraag om de recession special!).

Ga daarna op Broadway verder naar 66th street om het Lincoln Center for the Arts aan te treffen, waar New Yorks hoogste culturele instituten zich bevinden, zoals The New York City Ballet, New York City Opera, New York Symphony Philharmonic Orchestra en de Julliard School for the Performing Arts.

TIP: Veel van de oude bewoners van de Upper West Side wonen daar al vijftig of zestig jaar en houden heel erg van hun buurt. Wees niet bang om de locals om advies te vragen, maar bereid je er wel op voor dat ze je de oren van het hoofd kletsen!

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in New York

Bekijk alle wijken

Midtown

“De media communicatie hoofdstad van de wereld en de buurt waarin sommige van New York's meest beroemde bezienswaardigheden te vinden zijn. Midtown is de kern van de Big Apple.”

Het Vrijheidsbeeld, Ellis Island en de haven van New York

“De beschermvrouwe van de haven van New York en het symbool van vrijheid en kansen van Amerika. Er zijn weinig bezienswaardigheden in New York die meer inspireren dan 'Lady Liberty'.”

Upper East Side

“Musea, boetiekjes, en luxe suites, de Upper East Side is de thuisbasis van de New Yorkse culturele en economische elite.”