Wijken in New York

Harlem

“Het noorden van Manhattan, en de buurt waar veel van de Afro-Amerikaanse cultuur en identiteit vandaan komt. Harlem is met geen andere wijk in de wereld te vergelijken.”

- Gideon woont al sinds 1982 in New York

Harlem is een van de oudste buurten van New York en is in een constante staat van ontwikkeling. In de 17e eeuw werd deze buurt gesticht door Nederlandse boeren en Nieuw Haarlem genaamd. In de loop der tijd heeft deze buurt zich omgevormd van een stil Nederlands dorp, tot een zomerverblijf voor de rijke koloniale New Yorkers (onder andere de 'founding fathers' George Washington en Alexander Hamilton). Vervolgens werd het een verblijf voor de Duitse en Joodse middenklasse, waarna aan het begin van de 20e eeuw Afro-Amerikanen massaal van de zuidelijke staten naar het noorden trokken op zoek naar betere kansen.

In de jaren '20 maakte Harlem een creatieve renaissance door, aangejaagd door kunst, poezie, politiek, literatuur, mode en boven alles: Jazz. Legendarische Jazz spots zijn onder andere Minton's op 118th street en The Cotton Club aan het uiterste westen van 125th street.

Harlem is tevens een van de grootste buurten van New York, je moet dus precies weten waar je heen wilt voordat je er naartoe gaat. De grootste, meest bekende straat in Harlem is 125th street, ookwel bekend als Martin Luther King Jr. Boulevard. Hier vind je het wereldberoemde Apollo Theater, waar bekende zwarte musici zoals Little Richard, James Brown, Patti LaBelle, Smokey Robinson en zelfs Michael Jackson hun debuut beleefden.

Vervolg 125th street naar Lenox avenue (ook wel Malcolm X Boulevard) en ga naar links om twee van Harlems beste soul food restaurants te vinden: The Red Rooster en Sylvia's. In 1962 begonnen door Sylvia Woods, die al snel het predicaat 'Queen of Soul Food' mee kreeg, en wat sindsdien een roemrijk restaurant is. Voor degenen die onbekend zijn met het begrip soul food: dit is het voedsel van de zuidelijke Amerikaanse staten, bekend om hun gefrituurde, machtige en heel erg vette keuken. Maak geen plannen voor een lange wandeling nadat je hier gegeten hebt!

Wanneer je van Lenox avenue naar 116th street gaat, en naar links afslaat, vind je de Malcolm Shabazz Market, genoemd naar de burgerrechten activist Malcolm X, na zijn conversie naar traditionele Islam. Hier verkoopt de nieuwe West Afrikaanse gemeenschap shirts, juwelen en zeep uit hun moederland waaraan je kunt zien dat de Afrikaanse diaspora in Harlem een rijke, globale mix is, die meer dan honderd jaar geleden aan het noorden van Manhattan neergestreken is.

TIP: Harlem is ook rijk aan geweldige kunst en geschiedenis musea. Zoek het Studio Museum of Harlem en de Schomburg Center for culture op.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in New York

Bekijk alle wijken

Upper East Side

“Musea, boetiekjes, en luxe suites, de Upper East Side is de thuisbasis van de New Yorkse culturele en economische elite.”

Central Park

“De oase in het centrum van de metropool. Central Park werd gezien als een stads wonder toen het aan het publiek gepresenteerd werd. Het is de enige manier om aan de stad te ontsnappen terwijl je er nog middenin zit. ”

Lower East Side & East Village

“De plek waar meer dan een miljoen NYC immigranten neerstreken is getransformeerd tot een uitgaans- en punk-rock paradijs. De buurt van New York met de meeste persoonlijkheid.”