Wijken in Madrid

Barrio de las Letras

“Het enige dat jou onderscheidt van een van de meest productieve schrijvers ter wereld, is tijd.”

- Cepee woont al sinds 2001 in Madrid

Barrio de las Letras, de literaire wijk, is een van de meest historische en belangrijke wijken in Madrid. De wijk ligt tussen Puerta del Sol en de “Gouden Kunstdriehoek”, en is de oude buurt van verschillende invloedrijke auteurs en toneelschrijvers uit de Spaanse literaire Gouden Eeuw. Lope de Vega, Francisco de Quevedo, Luis de Gongora en de nationale trots Miguel de Cervantes, auteur van Don Quijote, zwierven door deze straten. Houd je ogen open wanneer je door deze wijk loopt en zoek de gedenkplaten die op de muren van historische plekken bevestigd zijn ter nagedachtenis aan deze literaire figuren. Hoewel het middeleeuwse gebouw er niet meer staat kun je op Calle Lope de Vega wel een gedenkplaat vinden die de voormalige woning van Cervantes markeert. Stel je voor terwijl je door de straten loopt; het enige dat jou onderscheidt van een van de meest productieve schrijvers ter wereld, is tijd.  

Dwaal lekker rond en neem de tijd om deze buurt te ontdekken. De voetgangersvriendelijke straten met kinderkopjes en een overvloed aan winkels, eetgelegenheden en entertainment maken het een heerlijke plek voor een ochtend- of middagwandeling. Je vindt hier de perfecte mix van modern en traditioneel in de vorm van winkeltjes met muziekinstrumenten, flamenco-accessoires, zilversmeden en schoenmakers, evenals boetiekjes, galerieën, handgemaakte producten, antiekzaakjes en boekwinkels. Wanneer je na al dat wandelen en winkelen trek krijgt loop je een van de vele koffieshops of banketbakkerijtjes, tapasbars, tavernes of restaurants binnen voor een traditioneel Spaans of internationaal hapje eten.

Deze wijk staat ook bekend als ‘Huertas’, vernoemd naar Calle Huertas, de hoofdweg van Barrio de las Letras waar auto’s slechts beperkte toegang hebben. Als je over deze straat loopt en naar de grond kijkt zie je vergulden quotes ter nagedachtenis aan de legendarische schrijvers van deze buurt. Volg de quotes tot aan het einde van Calle Huertas en je bevindt je in het museumkwartier van Madrid. De top drie musea van Spanje, de ‘Gouden Kunstdriehoek”: Prado MuseumReina Sofia, en het Thyssen-Bornemisza liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Als je naar het Reina Sofia loopt, maak dan even een stop bij het CaixaForum, een museum en cultureel centrum, bewonder de merkwaardige verticale tuin en kijk eens wat er binnen te doen is.

Wanneer de avond valt hoef je niet meteen weg uit Barrio de las Letras. De buurt komt juist echt tot leven vanaf ongeveer 21.00 uur en er is tot in de late uurtjes veel te doen. Begin op het Plaza Santa Ana en ga dan op zoek naar wat livemuziek, zoals jazz of flamenco, een beetje karaoke, een plek voor een lekker drankje of zelfs een dansje. Deze wijk heeft voor iedereen wel iets.

TIP: Ga naar Café Populart voor fantastische drankjes en jazz.

Suggestie of feedback?

Locatie