Lissabon

Winkelopeningstijden en Betalen in Lissabon

Jouw lokale TIX-gids: Katy Pugh

Over het algemeen gaan de winkels open rond 10.00 uur door de week en ze sluiten rond 19.00 uur. Grotere winkelcentra blijven vaak open tot middernacht vanwege de food courts en bioscopen, maar in deze winkelcentra blijven de winkels ook open dus is het mogelijk om je boodschappen te doen, of kleding aan te schaffen tot wel 22.00 uur. 

In het weekend zijn de winkelcentra op zaterdag en zondag geopend, het kan zijn dat ze iets later openen, rond 11.00 uur en ze sluiten iets eerder dan door de week, vaak al om 20.00 uur. Er zijn geen formele siësta tijden in Portugal, hoewel sommige kleine winkels tijdens de lunch een uurtje sluiten.

Het is van belang om te weten dat in het oude winkeldistrict van Baixa de meerderheid van de winkels (vooral de lokale winkels) op zondag gesloten zijn.

Betalen met de pas
De meerderheid van winkels accepteren de bekende credit en debet kaarten. Let wel op de borden met 'Nâo tenho multibanco' wat betekent dat je er enkel contant kunt betalen. In sommige kleine koffiezaken, restaurants en zelfs in winkels kan het voorkomen dat er geen mogelijkheid is om met een pas te betalen.

Contant betalen
De Euro is de officiële munteenheid. Het is niet mogelijk om met buitenlands geld te betalen. Er zijn Western Union wisselkantoren in de voornaamste winkelgebieden van Lissabon waar je geld kunt wisselen naar Euro's als dat nodig is.

Geld opnemen
Het computer banksysteem in Portugal is zeer modern en daarom zul je op vrijwel elke hoek een geldautomaat (multibanco)tegenkomen. Je hoeft alleen een extra heffing te betalen als jouw bank die oplegt.

Het systeem van vooruitbetalen (pre-pagamento) wordt veel gebruikt in Lissabon, zeker als je eten koopt in een kantine of via een balie. Bij benzinestations moet je ook vooraf betalen voordat je kunt tanken. Onthoud het pompnummer (bomba) en welk type brandstof je nodig hebt voordat je naar binnen gaat.

Suggestie of feedback?

Meer in Lissabon

Bekijk alle tips

Veiligheid in Lissabon

“Ik heb me altijd zeer veilig gevoeld tijdens het rondwandelen Lissabon ongeacht het tijdstip. Je moet wel opletten wie en wat er rond je bevindt, maar de stad straalt een gevoel van veiligheid uit.”

Do's en don'ts

Ik leerde vier dingen voordat ik naar Lissabon kwam:

Openbaar Vervoer in Lissabon

“Lissabon beschikt over een fantastisch openbaar vervoersysteem dat meestal ook op tijd rijdt. Let wel op voor stakingen die regelmatig voorkomen. www.hagreve.com is een goede plek om stakingen te volgen.”