Dubai

Openbaar vervoer

Jouw lokale TIX-gids: Emily Thomas

Dubai is dan wel een populaire toeristische bestemming, maar het openbaar vervoer ligt nog niet op hetzelfde niveau als de andere ontwikkelingen in de stad. Dat gezegd hebbende, Dubai is bezig het openbaar vervoersnetwerk te verbeteren om zo de stad toegankelijker te maken voor toeristen en voetgangers. Reizigers kunnen wel uit een aantal verschillende en goede openbaar vervoersmethoden kiezen, en de meesten worden beheerd door de Road & Transport Authority (RTA) van Dubai.  

Vervoersmethoden
In Dubai kun je via wegen, het spoornet en over water reizen. Hieronder volgt meer informatie over elke dienst:

Dubai Taxi
De taxi is de meest gemakkelijke manier om snel door Dubai te reizen. De wegen in Dubai zijn goed met elkaar verbonden, en je kunt ook bijna overal taxi’s vinden. Er zijn zowel openbare als privé-taxidiensten in Dubai, maar alle taxi’s worden door de overheid gereguleerd en hebben meters. Taxi’s met rode daken zijn van de Dubai Taxi Corporation. Dit bedrijf heeft de grootste vloot auto’s, zo’n 4000 taxi’s die 24/7 rijden. Taxi’s in Dubai zijn redelijk geprijsd in tegenstelling tot andere grote steden.

Dubai Metro
De metro van Dubai heeft een volledig automatisch besturingssysteem, zonder machinisten, en biedt de ruwweg 400.000 reizigers die dagelijks met de metro reizen een service van wereldklasse. De schone en gemakkelijk te gebruiken Metro heeft 2 lijnen – Rood en Groen. De Rode Lijn rijdt van het noorden naar het zuiden, door de meest populaire gebieden van de stad, en de Groene Lijn loopt verder tot aan de woonwijken in de noordelijk gelegen gebieden. De metro rijdt van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond, behalve op vrijdag – dan rijdt de metro pas vanaf 10.00 uur. Dit is een fantastische manier om te reizen voor toeristen omdat je met de metro makkelijk veel attracties kunt bereiken, zoals de Dubai Mall en het Financial District. Het enige minpuntje is de nog vrij geringe hoeveelheid haltes in en rondom de stad – forenzen moeten vaak overstappen op trams/bussen/taxi’s om hun eindbestemming te bereiken.

Dubai Tram
De Dubai Tram rijdt alleen in de zuidelijke districten. De Tram heeft 11 haltes en rijdt in 42 minuten van het ene naar het andere eind. Forenzen kunnen hiermee makkelijker hun bestemmingen bereiken in de wijken Jumeirah, Umm Suqeim en de Dubai Marina.

Palm Monorail
Deze tram rijdt alleen op Palm Jumeirah. De rit start vanaf de basis van de palm en rijdt tot aan het Atlantis Hotel op de palm zelf. Er zijn 3 haltes en het goedkoopste kaartje kost AED 20,-.

RTA-bus
Dubai heeft een goed en uitgebreid netwerk met 1500 bussen die elk gebied in de stad doorkruisen. De overheid heeft zelfs bushaltes met airconditioning door de stad geplaatst zodat reizigers lekker koel blijven wanneer ze op hun bus wachten.

Dubai Veerboot / Watertaxi / Abra's
De RTA biedt ook zeer betaalbare boottochtjes aan met veerboten, watertaxi’s en abra-boten vanaf stations aan de oever van de waterkanalen in de stad. Tijdens een tocht met de veerboot vaar je langzaam over Dubai Creek, over de Canal en langs de kust, en onderweg geniet je van prachtige uitzichten. Watertaxi’s zijn het meest toegankelijk aangezien deze dagelijks vanaf 32 haltes vertrekken, vanaf 10.00 tot 22.00 uur. Naast de traditionele AED 1,- abra-boten, die locals gebruiken om van Bur Dubai naar Deira en omgekeerd te reizen, zijn er ook speciale, gemoderniseerde abra-boten voor toeristen in gebieden zoals het Burj Park en Global Village. De prijs is afhankelijk van het type abra, en het goedkoopste kaartje kost AED 2,- per boottocht.  

Fiets
Het particuliere bedrijf Byky is een fietsverhuursysteem gestart in Dubai genaamd Nextbike. De fietsen zijn te huur in Downtown, de Dubai Marina en op Palm Jumeirah. Om een fiets te huren moet je je vooraf online registreren.

Praktische informatie

 • De combinatie van taxi’s en metro’s werkt het beste, en is de meest gemakkelijke en betaalbare manier voor toeristen om te reizen.
 • In heel Dubai kun je makkelijk taxi's vinden, ongeacht het moment van de dag. Maar tijdens het spitsuur en aan het begin van het weekend moet je geluk hebben. Als je op een donderdagavond wilt uitgaan, reserveer dan vooraf een Dubai Taxi.
 • RTA-bussen zijn niet aan te bevelen aan toeristen. Tijdens de rit moet je wellicht heel vaak overstappen, en de rit zelf kan onmenselijk lang duren.
 • Gebruik de Wohjati-website of app om je rit met de metro te plannen.
 • Het is niet toegestaan om te eten of te drinken in de metro, en alleen vrouwen en kinderen mogen plaatsnemen in de ‘roze’ zones.
 • De dagelijkse vertrektijden van de metro wijken af gedurende de Ramadan. Ga naar de RTA-website voor meer informatie als je gedurende deze maand Dubai bezoekt.

Betalingsinformatie

 • Voor de meeste vervoersmiddelen die worden beheerd door RTA gebruik je een NOL-kaart, een oplaadbare kaart die je alleen hoeft te swipen. Deze kaart kun je op elk metrostation kopen.
 • Als je de metro maar enkele keren gaat gebruiken, koop dan de Red NOL-ticket waar je 10 ritten op kunt zetten. Een Silver NOL-kaart is een andere goede optie. Deze kaart kost AED 25,-, en heeft een tegoed van AED 19,- om mee te reizen.
 • Kinderen jonger dan 5 jaar reizen gratis met de metro.
 • Houd wat contant geld op zak als je met een Dubai Taxi reist. Alle taxi’s hebben machines voor betaalkaarten, maar slechts enkele werken ook echt!
 • Dubai Taxi-meters starten op AED 12,-, ongeacht de afstand die je wilt afleggen.
 • Er wordt automatisch een toeslag van AED 4,- aan je taxirit toegevoegd wanneer je langs een Salik-tolpoort rijdt (tolpoort op 7 populaire snelwegen).
Suggestie of feedback?