Dubai

Wandeling

Jouw lokale TIX-gids: Emily Thomas

Een ontdekkingstocht door het oude Dubai

Heb je zin in een middagje cultuur, geschiedenis en kunst? Indien ja, dan neemt deze wandeling je mee naar het verleden van Dubai, en ontdek je stoffige steegjes, eeuwenoude plekken en gezellige marktjes aan de kreek. Je geniet het meest van de wandeling als je in de namiddag start en doorgaat tot in de avond, wanneer het weer aangenaam is.

We starten de wandeling in het Bastakiya Quarter (1). Je kunt hier naartoe reizen met een taxi vanaf het Al Fahidi Metrostation, of je loopt er van het station binnen 10 minuten naartoe. Slenter door de smalle steegjes, bewonder in deze oude buurt de prachtige Arabische windtorens bovenop woongebouwen, en houd wanneer je hier rondloopt je ogen open voor het bord met informatie over The Wall of Old Dubai (2). Maak ook een stop bij het Arabian Tea House (3) voor een lokaal drankje, en ga naar het MAKE Art Cafe (4) om iets te eten en om de mix van het traditionele en moderne Emirati-interieur in je op te nemen. Ben je een culinaire avonturier? Ga dan naar de Local House Coffee Shop & Restaurant (5) en probeer de overheerlijke kamelenburger! Bezoek ook zeker de XVA Gallery (6) met interessante Midden-Oosterse kunst en The Majlis Gallery (7) in Bastakiya.

Wanneer je in deze buurt alles hebt gezien, ga je naar het Al Fahidi Fort (8) in het westen – dit is het oudste monument van de stad. Hier vind je overigens ook het Dubai Museum (9) waar je meer kunt leren over de eeuwenoude geschiedenis van, en de traditionele manier van leven in de stad. Loop nu in noordelijke richting naar de Grand Mosque (10), daar achter ligt de enige Hindu Temple (11) van Dubai. Loop daarna in westelijke richting – onderweg zie je aan je rechterkant de Dubai Creek (12), en aan de overkant van het water ligt het district Deira. Als je doorloopt kom je aan in de buurt waar de oude souks van Dubai liggen – de eerste souk waar je langs loopt is de Textiel Souk (13). Wanneer je hier alle kleurrijke stoffen hebt gezien, loop je langs de kreek naar het Bur Dubai Abra Station (14). Hier stap je op een traditionele houten boot voor een overtochtje van AED 1,- naar het Deira Old Souk Abra Station (15).

Wanneer je in Deira aankomt, neem je even een momentje om te ontspannen bij de kreek voordat je verdergaat met je ontdekkingstocht. Wanneer je er klaar voor bent, loop je naar de Specerijen Souk (16), op slechts enkele passen van waar je je bevond. Op korte afstand van dit geurige plekje ligt het Museum van de Poëet Al Ogaili (17) – je kunt hier gratis naar binnen, maar het museum is in het weekend gesloten. Nog een bijzondere historische plek ligt net iets verder ten noorden, het Heritage House Dubai (18) op Al Ahmadiya Street. Hier krijg je een goed beeld van de manier van leven van traditionele Emirati.

Maak je klaar voor een stevige wandeling naar het oosten, naar het gouden hart van Dubai, de Goud Souk (19). Hier kun je afdingen op juwelen en halfedelstenen die in de etalages en winkels liggen. Niet veel verder ligt het Women’s Museum (20) waar je meer leert over hoe vrouwen invloed hebben gehad op het land. Loop terug naar het zuiden, en iets naar het westen, naar de laatste souk – de Parfum Souk (21), waar je Arabische ‘Oud’ parfums en essentiële oliën kunt kopen. ‘Oud’ wordt gedistilleerd uit agarhout en is een van de duurste ingrediënten voor parfums ter wereld.

Als beloning voor al het wandelen, neem je een taxi terug naar het zuiden, en geniet je ’s avonds van een ontspannen diner tijdens een schitterende ‘dhow cruise’ (22). Aan de kreek zijn een aantal cruise-exploitanten gevestigd, zoals Best Dhow Cruise en MyToursUAE.  

Suggestie of feedback?