Wijken in Boedapest

District VII

“Rijk aan cultuur en met een eclectische charme, dit district houdt de vinger aan de pols op het sociale gebeuren in Boedapest.”

- Alexandra woont al sinds 2024 in Boedapest

In de jaren voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog was het centraal gelegen District VII van Boedapest de thuisbasis van een bloeiende Joodse gemeenschap, en de plek waar vele winkeltjes, restaurants en bedrijven zich vestigden. De tragische gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust verwoestten deze wijk, vele gebouwen werden verlaten waardoor de Joodse wijk in een getto veranderde. Tegenwoordig is het weer helemaal hersteld en staat de wijk bekend om de grote hoeveelheid bars, clubs en restaurants – in het bijzonder de unieke ‘ruïnepubs’ die zich in voorheen verlaten gebouwen bevinden. Door de gentrificatie die de laatste jaren in de wijk heeft plaatsgevonden, is het nu een bruisende en levendige buurt, maar heeft het toch haar Joodse achtergrond behouden. Er zijn namelijk nog steeds vele synagogen te vinden, waaronder de prachtige Dohány Utca Synagoge.

District VII, grenzend aan District V, is het uitgaanscentrum van de stad, en trekt daarom veel toeristen aan die van het beroemde nachtleven van Boedapest willen proeven. Maar behalve het feesttoerisme, vind je in deze wijk ook veel culturele bezienswaardigheden en fantastische restaurants. De wijk wordt gekenmerkt door de ongedwongen sfeer, waar populaire uitgaansstraten zoals Kazinczy utca en Goszdu Courtyard tot leven komen wanneer de zon ondergaat.

Aanbevelingen:

  • Het centrum van District VII (tussen Erszebet körút en het vijfde District) is de Joodse wijk van Boedapest. Hier vind je tal van bars, clubs, winkels, restaurants en cafés. Als toerist in Boedapest zul je hier de meeste tijd willen doorbrengen.
  • Als je in de Joodse wijk bent moet je sowieso een ruïnepub bezoeken. Oude verlaten gebouwen die bijna gesloopt werden zijn overgenomen en omgebouwd tot unieke bars en gemeenschapsruimtes, en Boedapest staat hier nu bekend om. Szimpla Kert is de allereerste omgebouwde club, en is nog steeds een van de beste.
  • Laat het openbaar vervoer maar zitten, District VII is klein en al lopend goed te doen! De Joodse wijk is op zich maar een kleine buurt, en is al wandelend het beste te ontdekken.
  • Blijf niet te lang hangen op de uitgaansstraten zoals Király utca, Akácfa utca en Kazinczy utca. Hoewel deze straten leuk zijn als je een plek zoekt waar je een drankje kunt doen, zijn ze ’s nachts ook bijzonder luidruchtig.
  • Er zijn meer, minder bekende, gebedshuizen te vinden in de Joodse wijk dan de populaire Dohány Utca Synagoge. Bezoek bijvoorbeeld ook de Rumbach Synagoge en de Kazinczy Synagoge.
  • Houd geen taxi aan op straat, maar bel een taxidienst. In dit drukke, toeristische gebied is dat de beste manier om ervoor te zorgen dat je de juiste prijs betaalt.
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Boedapest

Bekijk alle wijken

District V

“Historische charme, iconische monumenten, een bruisend sociaal landschap en winkels van wereldklasse… Als je het centrum van de actie zoekt, dan heb je het gevonden!”

District I

“District I is het historische centrum van de stad met geplaveide straten, kleurrijke gebouwen en prachtige architectuur. ”

District VI

“District VI is het culturele centrum van de stad met theaters, restaurants, musea en meer. ”