Wijken in Boedapest

District VI

“District VI is het culturele centrum van de stad met theaters, restaurants, musea en meer. ”

- Alexandra woont al sinds 2024 in Boedapest

District VI ligt op de grens van District V en VII, en wordt ook wel Terézváris genoemd, naar de Habsburgse Koningin Maria Theresa. Deze wijk is één van de tien oorspronkelijke districten, en bestaat uit een mix van residentiële en toeristische gebieden. De wijk staat bekend om het bruisende culturele leven dankzij het grote aantal theaters, musea en operagebouwen die hier gevestigd zijn. Hier vind je ook een groot aantal historische plekken: de Andrássy Boulevard, die de wijk doorkruist, en waar bezienswaardigheden aan liggen zoals het Hongaarse Operagebouw, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het Huis van de Terreur Museum en het WestEnd City Center winkelcentrum liggen ook in deze wijk, waardoor je een variatie aan voorzieningen en bezienswaardigheden op één plek hebt.

Het centrum van het 6e District, tussen Teréz körút en District V, is het levendigste deel van de wijk, en de plek waar je de meeste bezienswaardigheden en attracties vindt. Maar ook de plekken buiten dit centrum zijn een bezoek waard, met rustigere straatjes en een meer lokale sfeer.

Aanbevelingen:

  • De historische Metro 1 rijdt door de hele wijk, van noord-oost tot zuid-west. Metro 1 is natuurlijk een makkelijke manier om je snel te verplaatsen, maar het is ook een UNESCO Werelderfgoed.

  • De plek waar Nagymező utca en Andrássy Boulevard samenkomen staat ook bekend als het Broadway van Boedapest, vanwege de hoeveelheid theaters en operahuizen die hier liggen, waaronder het Thália en het Radnóti Theater, het Operetta Theater en de Hongaarse Opera.

  • Hoewel de Hongaarse Opera behoorlijk statig lijkt, is het mogelijk om voor heel weinig geld kaartjes te bemachtigen. Reserveer vooraf online, of koop enkele dagen vóór de show een kaartje bij de kassa.

  • In dit district ligt het Nyugati Treinstation dat door Eiffel Constructions is gebouwd, hetzelfde bedrijf dat ook de Eiffeltoren heeft gebouwd. Het is een interessant architectonisch bouwwerk, en is ook nog steeds een belangrijk vervoersknooppunt. 

  • Het buitengebied van District VI is een goede plek om te verblijven als je middenin de actie, maar niet middenin het lawaai, wilt zitten. Dit buitengebied is veilig, ook ’s nachts.

  • Hajós utca is een levendige, geplaveide straat met vele restaurants en cafés. Je kunt ook in de buurt van Nagymező utca lekker eten (probeer Két Szerecsen voor een goed ontbijt en om de lokale keuken te proeven).

  • Slenter over Andrássy Boulevard om de etalages van de luxe winkels te bewonderen die hier gevestigd zijn.

TIP: District VI is het hele jaar door een mooie plek, maar de beste tijd om dit district te bezoeken is rond Kerst, wanneer de kale bomen op Andrássy Boulevard met lichtjes zijn versierd.

Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Boedapest

Bekijk alle wijken

District V

“Historische charme, iconische monumenten, een bruisend sociaal landschap en winkels van wereldklasse… Als je het centrum van de actie zoekt, dan heb je het gevonden!”

District I

“District I is het historische centrum van de stad met geplaveide straten, kleurrijke gebouwen en prachtige architectuur. ”

District IX

“District IX is stadsgebied dat steeds moderner wordt, dit is een buurt in Boedapest die je niet wilt missen. Hoewel veel toeristen hier aan voorbij zullen lopen, is het een culturele haven, en een paradijs voor foodies.”