Wijken in Boedapest

District V

“Historische charme, iconische monumenten, een bruisend sociaal landschap en winkels van wereldklasse… Als je het centrum van de actie zoekt, dan heb je het gevonden!”

- Alexandra woont al sinds 2024 in Boedapest

Door het 5e District van Boedpast wandelen voelt alsof je door de eeuwen heen loopt: historische momenten liggen om iedere hoek, en betoveren de voorbijgangers met hun architectonische schoonheid, gecombineerd met moderne gebouwen en populaire autovrije winkelstraten. Disctrict 5 is het kloppende hart van de stad, het centrum van Boedapest, en zit vol levendige straatjes, restaurants, winkeltjes, bezienswaardigheden en nog veel meer. Dit is het commerciële, financiële, politieke en toeristische centrum van de stad en ontvangt daarom een mengelmoes van bezoekers. Het heeft voor ieder wat wils. 

District V, ook bekend als Belváros-Lipótváros, bestaat in deze vorm al sinds 1950, toen de districten IV en V werden samengevoegd. In District V bevindt zich de drukke, autovrije winkelstraat Váci utca, de Sint-Stefanusbasiliek en het Hongaars Parlementsgebouw, en is tegelijkertijd charmant, levendig en relaxt. Het district, in het stadsdeel Pest, staat in verbinding met Boeda door drie bruggen: de iconische Kettingbrug, de moderne Elizabethbrug en de Margarethabrug.

Aanbevelingen:

  • District V is een heel veilige wijk. Desalniettemin moet je op je bezittingen letten in de drukkere, toeristische gebieden omdat (net zoals in andere grote steden) zakkenrollers kunnen toeslaan.
  • In deze wijk liggen een groot aantal luxehotels, en het is een geweldige plek om in te verblijven dankzij de nabijheid van de grote toeristische bezienswaardigheden.
  • Een wandeling langs de Donau wanneer de zon ondergaat is de perfecte avondactiviteit, dan zie je hoe de stad oplicht wanneer de avond valt.
  • District V kan makkelijk al lopend worden verkend, maar als je je voeten wat rust wilt geven pak je de schattige tram nummer 2 die over de wijkgrens langs de Donau rijdt. Stap op bij Jászai Mari tér en stap uit bij Fővam tér om van begin tot einde door de wijk te rijden.
  • Deák Ferenc tér is het belangrijkste vervoersknooppunt van dit gebied en heeft verbindingen met heel de stad. Je kunt hier zowel op de bus als de metro stappen.
  • Vermijd cafés aan Váci utca, aangezien deze meestal redelijk duur zijn.
Suggestie of feedback?

Locatie