Wijken in Boedapest

District IX

“District IX is stadsgebied dat steeds moderner wordt, dit is een buurt in Boedapest die je niet wilt missen. Hoewel veel toeristen hier aan voorbij zullen lopen, is het een culturele haven, en een paradijs voor foodies.”

- Alexandra woont al sinds 2024 in Boedapest

Net zoals het aangrenzende district Józsfeváros is District IX – of Ferencváros – momenteel zijn slechte imago aan het afschudden, en is het een van de snelst opkomende wijken van de stad. Het ligt tussen District IX en de Donau, en deelt een smalle grens met het populaire District V. Hier liggen een aantal bezienswaardigheden die momenteel gerenoveerd worden, en de wijk heeft ook een bloeiende culturele scene.

Dit district is grotendeels een residentieel gebied waar momenteel een proces van gentrificatie plaatvindt. In het centrum, tussen Ferenc körút en Vámház körút, ligt een groot aantal bars en restaurants. Hoewel er hier een hip en urban sfeertje hangt, is het een van de minder bekende en minder bezochte gebieden van Boedapest. Toch heeft District IX zowel bezoekers als locals veel te bieden.

Aanbevelingen:

  • Ráday utca is een levendige straat vol eettentjes en bars. De straat staat vooral bekend om haar grote hoeveelheid restaurants, waaronder het Michelin sterrenrestaurant Costes, bar-theater Púder met z’n bohemian sfeer, en Rombusz Terrace met z’n levendige gemeenschappelijke tuin.
  • De Grote Markthal is een must-see, en staat bekend vanwege zijn architectuur en lokale keuken.
  • Bekijk moderne kunst in het Ludwig Múzeum, een interessant museum met tentoonstellingen van lokale en internationale kunstenaars.
  • Müpa Budapest is een kunstcentrum waar je dans-, muziek- en theatervoorstellingen kunt bezoeken. Het is de moeite waard om eens naar het programma te kijken, omdat artiesten van over de hele wereld hier op het toneel staan.
  • Het Nationale Theater ligt dichtbij Müpa en organiseert in de zomer openluchtvoorstellingen.
  • Het Boedapest Holocaust Memorial Center bevindt zich in een gerenoveerde synagoge, en betoont eer aan de duizenden mensen die hun leven verloren tijdens de Holocaust. In de permanente en tijdelijk tentoonstellingen krijgen bezoekers inzicht in de omstandigheden die leidden tot de tragische gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.
  • Het gebied rond Kálvin tér is een bruisende plek voor een hapje en een drankje, en het ligt naast het District VIII waar veel studenten wonen.
  • Ga naar Pizza Manufaktura voor de allerbeste pizza in Boedapest.
  • Het Museum voor Toegepaste Kunsten is een rijkelijk gedecoreerd artnouveau gebouw (kijk eens naar het groene en gele pannendak), en huist interessante tentoonstellingen over meubels, textiel, metaalwerk en meer.
  • Het centrum van District IX is over het algemeen veilig, maar het is beter om de buitengebieden (buiten Ferenc körút) ’s nachts te vermijden.
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Boedapest

Bekijk alle wijken

District VI

“District VI is het culturele centrum van de stad met theaters, restaurants, musea en meer. ”

District VII

“Rijk aan cultuur en met een eclectische charme, dit district houdt de vinger aan de pols op het sociale gebeuren in Boedapest.”

District VIII

“Dit bohemian district is erg in opkomst in Boedapest, en omvat voormalig adellijke gebouwen, musea en een levendige studentenpopulatie. ”