Wijken in Boedapest

District I

“District I is het historische centrum van de stad met geplaveide straten, kleurrijke gebouwen en prachtige architectuur. ”

- Alexandra woont al sinds 2024 in Boedapest

District I, ook wel Várkerület genoemd, is een van de meest historische buurten van de stad, en heeft een aantal van de meest bekende architecturale attracties van Boedapest. District I ligt in het Boeda-gedeelte van de stad, dus iets verder weg van het centrum, maar je kunt hier makkelijk met het openbaar vervoer komen. Het district biedt een combinatie van toeristische plekken en residentiële straten, en heeft een rustige, gemoedelijke sfeer.

Het Kasteel District ligt bovenop de Kasteelheuvel in District 1, en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het district heeft een wirwar van geplaveide straatjes, restaurants en monumenten uit de Middeleeuwen. Het is om die reden een populaire plek voor toeristen. De Burcht van Boeda, het Vissersbastion en de Matthiaskerk liggen allemaal in deze buurt, en hebben prachtige panoramische uitzichten over Pest. Je kunt de Kasteelheuvel bereiken via de Kettingbrug, waarvan de helft tot District I behoort, en er is ook een historische kabelbaan die bezoekers naar de top van de heuvel brengt. Een deel van Gellértberg hoort ook bij District I, en het populaire Rudasbad ligt aan de voet van deze heuvel.

Aanbevelingen:

  • Het Batthyány tér station is het meest centrale metrostation als je de belangrijkste bezienswaardigheden in District I wilt bezoeken. Bus 16 rijdt van Boedapest-centrum naar het Kasteel District.
  • District I is over het algemeen veilig, maar de populaire toeristengebieden zijn de meest drukke gebieden van de stad. Het is dus raadzaam om extra goed op je bezittingen te letten.
  • Het uitzicht vanaf het Vissersbastion is werkelijk schitterend, evenals het uitkijkpunt zelf. Bezoek het bastion tijdens zonsop- of ondergang voor een echt magische ervaring.
  • Nog een ander fantastisch uitzichtpunt is de uitkijktoren van de Matthiaskerk, deze heeft ongerepte uitzichten over Boedapest.
  • De Hongaarse Nationale Galerie bevindt zich in de Burcht van Boeda en is ook, behalve een goede manier om meer over Hongaarse kunst te leren, een uitstekende gelegenheid om de Burcht van binnen te bekijken.
  • Boedapest heeft tal van traditionele banket- en bakkerswinkeltjes; Ruszwurm Cukrászda is een van de oudste en meest populaire. Dit winkeltje is gestart in 1827 en verkoopt Hongaarse cakes en zoetigheden. Het winkeltje is klein en het is daarom lastig een tafeltje te bemachtigen, maar het is wel de moeite waard.
  • Voor een alternatieve museumervaring ga je naar het minder bekende 'Hospital in the Rock' Nuclear Bunker Museum. Dit museum bevindt zich in een voormalig nucleaire bunker en was voorheen een ziekenhuis. Gidsen vertellen bezoekers tijdens een rondleiding meer over deze geheime plek uit het verleden.
  • Arany Kaviar Restaurany, een luxe restaurant met een Russisch tintje, biedt een decadente culinaire ervaring. Een andere gourmetbeleving ervaar je bij Csalogány 26, een restaurant met een moderne Hongaarse keuken in een eenvoudige setting, waar de gerechten voor zich spreken.
Suggestie of feedback?

Locatie

Meer wijken in Boedapest

Bekijk alle wijken

District VIII

“Dit bohemian district is erg in opkomst in Boedapest, en omvat voormalig adellijke gebouwen, musea en een levendige studentenpopulatie. ”

District IX

“District IX is stadsgebied dat steeds moderner wordt, dit is een buurt in Boedapest die je niet wilt missen. Hoewel veel toeristen hier aan voorbij zullen lopen, is het een culturele haven, en een paradijs voor foodies.”

District VI

“District VI is het culturele centrum van de stad met theaters, restaurants, musea en meer. ”