Bali

Winkelopeningstijden en Betalen op Bali

Jouw lokale TIX-gids: Intan Tanjung

Openingstijden
Sommige winkels in Bali zijn 7 dagen per week geopend van 10 uur in de ochtend tot 10 uur in de avond, hoewel sommige winkels ook eerder open zijn. Ze zijn vrijwel dagelijks geopend inclusief de kerstdagen en zijn slechts één dag per jaar gesloten tijdens de Dag der Stilte (Nyepi Day) waar niemand (inclusief de Balinese bevolking) enige vorm van werk mag verrichten (zelfs niet het licht aandoen), laat staan het huis verlaten.

Munteenheid
Net als elk ander gebied in Indonesië gebruikt Bali de Roepie (Rp.), hoewel sommige bekende hotels hun prijs in Amerikaanse Dollars vermelden (hoewel het nu in Indonesië illegaal is om een transactie in USD te doen). De wisselkoers tussen de Roepie en andere buitenlandse valuta wisselt. Het visum bij aankomst wordt in Amerikaanse Dollars berekend, maar je kunt geld uit een bankautomaat opnemen en betalen in Roepies. Vergeet niet om contant geld mee te nemen voor de luchthavenbelasting (Rp. 200.000 in 2015) wanneer je Bali gaat verlaten.

Contant Betalen
Soms klagen toeristen over het aantal nullen in Roepies en de verwarrende kleuren van de valuta die zoveel op elkaar lijken, zorg er dus voor dat je de bankbiljetten kunt herkennen (Rp. 100.000 and Rp. 10.000 zien er vrijwel identiek uit). Bij gebrek aan wisselgeld geven kleine supermarkten vaak snoepgoed in plaat van kleingeld, als je dat niet wilt weiger deze dan en vraag toch om munten.

Geld opnemen
Je kunt tot maximaal Rp. 3.000.000 opnemen bij een aantal bankautomaten die een munteenheid van Rp. 100.000 hebben maar sommige automaten leveren tot Rp. 1.250.000 met een munteenheid van Rp. 50.000. Je kunt je Europese bankkaart gebruiken (Maestro) maar zorg dat je kaart geactiveerd is voor gebruik buiten Europa. Zorg dat je de kaart niet achterlaat bij de machine omdat bankautomaten eerst geld uitgeven en daarna pas de kaart.

Credit Card
Maestro, Visa, Mastercard en Amex zijn veelal geaccepteerd in grote toeristenbestemmingen, maar op sommige kleinere plekken moet je aanvullende kosten van 2,5% betalen. Er zijn gevallen van frauduleuze activiteiten waar je kaart gedupliceerd wordt en ze jouw geld opnemen dus wees er zeker van dat je het gebruik van jouw kaart beperkt tot betrouwbare plekken en betaal in andere gevallen contant.

Suggestie of feedback?

Meer in Bali

Bekijk alle tips

Veiligheid Bali

“Bali wordt gezien als de meest veilige bestemming van Indonesië, maar toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.”

Luchthaven Transfer Bali

“Het kan een uitdaging zijn om van het vliegveld naar je bestemming in Bali te komen omdat er geen openbaar vervoer is dat het vliegveld verbindt met de nabij gelegen regio's, maar er zijn altijd opties beschikbaar.”

Do's & Don'ts in Bali

Doen als je in Bali bent: